« Terug naar het aanbod

Minecraft

Game

Platform: iPad

Console: Nintendo Switch, PC (Windows)

 

Omschrijving 

De game Minecraft bestaat uit twee onderdelen: de Survival- en Creative modus. De Survival modus simuleert hoe het is om op een onbewoond eiland te overleven. De speler moet zichzelf zien te redden door het maken van gereedschap, wapens, een harnas en onderdak. Om steen en diamant te kunnen verdienen, jaagt de speler op dieren en graaft graven in de steengroeve. Als het donker wordt komen er monsters in het spel, die de speler weg moet zien te krijgen. Wanneer je dood gaat, verlies je alles en moet je weer opnieuw beginnen. De speler is afhankelijk van zijn eigen vindingrijkheid om zo lang mogelijk te overleven. Er is ook een ‘Hardcore’ variant in deze Survival modus, voor de fanatiekeling. In de Creative modus bestaan geen regels en geen limieten: de speler wordt niet aangevallen en heeft beschikking over alle materialen en gereedschappen. In deze modus kan de fantasie de vrije loop worden gelaten.  

 

Oordeel

De game Minecraft heeft een simpele stijl: alles is gemaakt van vierkante blokken. De werelden zijn eindeloos groot, waardoor de speler niet uitgespeeld raakt. De twee onderdelen verschillen van elkaar in complexiteit. Zowel de Survival modus als de Creative modus zijn online te spelen, maar het opzetten van een spel voor meerdere spelers vereist wat technische kennis. De game is te bedienen met het toetsenbord en muis. 

 

Leeftijdsadvies 

Afhankelijk van welke spelmodus je kiest, kunnen er enge beelden in zitten. De Survival modus van Minecraft is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Op deze leeftijd zijn kinderen in staat om games met regels en lange levels te spelen. De speler moet zich kunnen concentreren op taken en planmatig kunnen werken. Bovendien kunnen er, als er online wordt gespeeld, taken en verantwoordelijkheden met andere spelers worden afgesproken. Deze optie geeft een extra uitdaging en dat zullen tienjarigen waarderen.

De Creative modus van Minecraft is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Het zelfstandig spelen spreekt hen aan, net als de regels en langer durende levels. Spelers kunnen grenzeloos creatief zijn, alsof ze een bodemloze LEGO doos hebben. 


Thema’s