« Terug naar het aanbod

Mijn vader woont in het tuinhuis

Boek

10 t/m 13 jaar

Let op: dit item is betaald

Auteur: Jacques Vriens

Uitgever: Van Holkema & Waldorf
ISBN nummer: 9789000373468
Aantal pagina's: 144
Jaar van uitgave: 2020

Omschrijving

De ouders van de tweeling Joeri en Lara (11) vertellen onverwacht dat ze gaan scheiden. De tweeling reageert heel verschillend. Lara probeert het te begrijpen, maar Joeri is woedend. Er breekt thuis een vervelende tijd aan. Om de beurt vertellen Lara en Joeri over hun onzekerheid, boosheid en angst. Ook al denken ze er anders over, ze hebben veel steun aan elkaar. Fijn, want ook doet iedereen zijn best, het begint steeds meer op een vechtscheiding te lijken. Zou dit nog goed komen? Op school kunnen ze alles even helemaal vergeten. Het is een bijzonder jaar, want ze zitten in groep 8!

Oordeel

Wat een belangrijk verhaal over familie, een scheiding en alle emoties die daarbij komen kijken. Misschien wel herkenbaar voor veel kinderen. Maar ook als je het niet zelf hebt meegemaakt, beschrijft Jacques Vriens het zo dat je de pijn en het verdriet af en toe wel moet voelen. Misschien is het daarom geen ‘leuk’ boek om te lezen, maar zeker wel een aanrader als je iemand kent die in zo’n situatie zit of als je ouders zelf (gaan) scheiden of gescheiden zijn. Wat het extra mooi maakt is dat je het telkens vanuit één van de tweeling leest. Je zit er daardoor helemaal middenin en krijgt tegelijkertijd beide kanten mee. Het maakt ons nieuwsgierig hoe het voor de ouders moet zijn.

Leeftijdsadvies

Het boek is vooral geschikt voor kinderen vanaf circa tien jaar. Zij zullen zich vooral kunnen inleven in de tweeling en het verhaal begrijpen.


Thema’s