« Terug naar het aanbod

Mijn vader woont in het tuinhuis

Boek

10 t/m 12 jaar

Auteur: Jacques Vriens

Uitgever: Uitgeverij Van Holkema & Warendorf
ISBN nummer: 9789000373468
Aantal pagina's: 144
Jaar van uitgave: 2020

Omschrijving

Op een zondagavond tijdens het toetje horen Joeri en Lara onverwacht dat hun ouders gaan scheiden. De tweeling (11 jaar) reageert heel verschillend. Lara probeert het te begrijpen, maar Joeri is woedend. Om de beurt vertellen ze in ik-vorm over hun onzekerheid, verdriet, boosheid en angst. Want hoe gaat het nu verder? Waar gaan ze straks wonen? Ze willen helemaal niet kiezen! Als alles uit de hand dreigt te lopen nemen ze het heft in eigen hand… en hoe!

Oordeel

Een verhaal over een scheiding… dat is een pittig onderwerp en daarom misschien niet een boek dat je even lekker uit de kast pakt als je even een boek wilt lezen. Het is echter wel een belangrijk verhaal. Juist omdat veel kinderen hier mee te maken hebben en delen zullen herkennen. Jacques Vriens wilde het verhaal al lang schrijven. Hij is zelf ook een kind van gescheiden ouders en in die tijd ging het heel anders. Toen had je als kind helemaal niets te zeggen. Nu zijn er betere regels die kinderen beschermen, maar toch kan het lastig zijn. Met dit boek hoopt Jacques Vriens juist deze kinderen een hart onder de riem te steken en hen te helpen voor zichzelf op te komen.

Een aanrader dus… voor kinderen én volwassenen. Of je je nu wel of niet herkent in het verhaal. Het neemt je mee in het proces en laat je door de ogen van kinderen zien hoe deze plotselinge verandering ervaren wordt. Lees het voor of lees het samen en maak ruimte om over (of naar aanleiding van het verhaal) te praten als er behoefte aan is.

Leeftijdsadvies

Kinderen van alle leeftijden kunnen zich wellicht in het verhaal herkennen. Het verhaal sluit qua taalniveau echter vooral aan bij kinderen vanaf een jaar of tien.  


Thema’s