« Terug naar het aanbod

Mijn moeder is een dekbed

Boek

9 t/m 13 jaar

Auteur: Lysette van Geel

Uitgever: Uitgeverij Volt
ISBN nummer: 9789021468624
Aantal pagina's: 133
Jaar van uitgave: 2023
Illustrator: Tineke Meirink

Omschrijving

Op de vreemdste momenten staan ze voor de deur. Mannen met brieven. Sinds de moeder van Adam die enveloppen krijgt, is ze veranderd in een dekbed. Het zakgeld is gestopt en de koelkast wordt steeds leger. Adam loopt rond met te kleine schonen. Erover praten met zijn beste vriendin Maysa lukt niet, want ze lijkt ineens geen tijd meer voor hem te hebben. Wat is daar aan de hand? Adam wil eigenlijk het liefst een doodgewoon jaar in groep acht, maar als hij ook nog eens de hoofdrol krijgt in de eindmusical, is het wel duidelijk dat dat er niet in zit.

 
Oordeel

Een op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede. EEN op de TWAALF. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per klas. Reden voor Lysette Geel om er een verhaal over te maken. Armoede betekent niet alleen dat je niet alles kunt kopen (ook niet wat je nodig hebt), maar het betekent ook een hoop zorgen. In dit boek lees je wat het met je doet. Met de moeder, maar zeker ook met Adam en zijn zusje. Het boek is fictie, maar Lysette heeft wel veel gelezen over hoe het is om op te groeien in armoede in Nederland. Ook sprak ze met Isabel, die zelf opgroeide in armoede en als kind veel zorgen had. Zij vond het belangrijk dat kinderen weten dat ze niet alleen zijn en dat ze zich niet hoeven te schamen. Het is niet de schuld van de kinderen, maar zij zijn wel de dupe. Dat lees je ook door in het verhaal. Dat is confronterend, want je gunt een kind een zorgeloze jeugd. Kortom, een boek dat zeker gelezen moet worden. 

Ben je werkzaam in het onderwijs? Gebruik het verhaal dan zeker om het onderwerp armoede aan bod te laten komen. Praat over en naar aanleiding van het verhaal én gebruik het als start voor een gezamenlijke opdracht om (kleine) oplossingen te bedenken. Armoede is niet op te lossen, maar alle beetjes helpen.  

 
Leeftijdsadvies

Vanwege het taalniveau en het thema geschikt voor kinderen vanaf circa 9 á 10 jaar.