« Terug naar het aanbod

Mediajungle kletskaarten

Kaartspel

Vanaf 8 jaar

Maker: Niels Bloembergen i.s.m. Klare Koek

Omschrijving

Media zijn net als de jungle: spannend, uitdagend en er is van alles te ontdekken en te beleven. Maar soms schuilt er ook gevaar. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Slim en veilig (leren) omgaan met media is belangrijk. Praten over media ook. De kletskaarten van Mediajungle zijn er om ouders en kinderen te helpen met elkaar in gesprek te gaan over de online wereld.

Oordeel

De Mediajungle kletskaarten zijn net als het eerder verschenen bordspel een prachtige manier om met elkaar in gesprek te gaan over verschillende soorten media en (veilig) mediagebruik. Super handig ook, want het doosje is klein en neem je overal mee naartoe.

Het spel bevat 4 infokaarten, maar liefst 95 kletskaarten en 3 blancokaarten. De vragen zijn ingedeeld volgens de vijf thema’s van de MediaDiamant en gaan dus over inhoud, samen, veilig, plezier en balans. Er zijn vragen die eerst aan het kind (of de jongere) worden gesteld en vragen die eerst gesteld worden aan (groot-)ouders en verzorgers. Enkele kaartjes bevatten naast een vraag ook een QR-code. Als je die code scant, krijg je extra achtergrondinformatie.

Er zijn spelregels aan het de kletskaarten toegevoegd, maar voel je vrij om je eigen spelregels te bepalen. Volgens de makers is het te spelen met 2 – 6 spelers, maar we zien ook genoeg mogelijkheden voor gebruik in grotere groepen.

Niet iedereen zal vragen nodig hebben om een gesprek te voeren over media. Het idee van een spel maakt wel dat het gesprek een luchtige insteek zal hebben. Ook zal het je als ouder / verzorger informatie opleveren omdat er vragen bij zitten waar je zelf misschien niet aan denkt zolang je kind ‘er nog niet aan toe is’.

Leeftijdsadvies

Het spel is ontwikkeld voor kinderen vanaf ca. 8 jaar. Niet alle vragen zijn op die leeftijd al van toepassing (het is maar net welke afspraken er zijn), maar dat neemt niet weg dat je ook (al) op deze leeftijd in gesprek gaat (en blijft) met kinderen en ze erover laat nadenken. Wie weet levert het ook nieuwe afspraken op.


Kijk voor meer informatie op de site

Thema’s