« Terug naar het aanbod

Matilda

Boek

Vanaf 8 jaar

Auteur: Roald Dahl

Uitgever: De Fontein
ISBN nummer: 9026119445
Aantal pagina's: 206
Jaar van uitgave: 2006

Omschrijving

De klassieker van Roald Dahl Matilda vertelt het verhaal van een bijzonder intelligent meisje dat al op jonge leeftijd het ene na het andere boek verslindt. Haar ouders zijn echter alles behalve onder de indruk van haar talent, maken gemene opmerkingen over haar en zien haar nauwelijks staan. Op school blijft haar intelligentie niet onopgemerkt. Alleen de directrice juffrouw Bulstronk heeft er geen oog voor. Ze is niet alleen tegen Matilda, maar ook tegen alle andere leerlingen erg onaardig. Lukt het Matilda om deze volwassenen een lesje te leren?

Oordeel

Dit boek is geschreven vanuit het perspectief van de verteller. Hierdoor beleef je als lezer het verhaal vanaf een afstand. Je krijgt daardoor weinig mee van de gevoelens van Matilda als er denigrerende opmerkingen worden geplaatst. Wel worden de karakters en de omgeving uitgebreid beschreven, waardoor je een goede indruk van de sfeer krijgt. De zwart-witte afbeeldingen schetsen de belangrijke gebeurtenissen en vullen het verhaal aan. Af en toe komen er moeilijke woorden in het verhaal voor zoals fenomeen, voorlijk en primus.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het boek ‘Matilda’ aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 8 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen kinderen zich goed kunnen verplaatsten in het onbegrip dat de hoofdpersoon Matilda af en toe heeft ten aanzien van het gedrag van volwassenen. Daarnaast zullen ze erg kunnen lachen om de onschuldige kijk die Matilda heeft op het leven en de grapjes die ze uithaalt.

Tip

Bekijk na het (voor-)lezen ook eens de gelijknamige film. Wat valt op?


Thema’s