« Terug naar het aanbod

Madagascar

Film

Vanaf 6 jaar

Producent: Dreamworks

Kijkwijzer: 6

Duur: Ca. 86 minuten

Omschrijving

Madagascar is een animatiefilm over de dierentuindieren Marty de zebra, Gloria het nijlpaard, Alex de leeuw en Melman de giraffe. Marty hoort van de vier pinguïns in de dierentuin dat ze terug naar het wild willen. Marty lijkt dit ook wel wat en gaat de nacht van zijn verjaardag weg uit de dierentuin. De andere dieren gaan naar hem op zoek. Uiteindelijk worden ze door de mensen gevangen genomen en teruggezet in het wild. Zij zijn natuurlijk niets gewend en proberen op hun manier te overleven in het wild. Zal het ze lukken om een goed bestaan op te bouwen in het wild?

Oordeel

Ieder dier heeft een bepaalde eigenschap dat extra uitvergroot wordt in beeld en gebeurtenissen. Dit levert grappige taferelen op. Zo heeft Giraffe Melman overal pech mee en denkt hij dat hij overal ziek van wordt. Hij blijft met zijn hoofd tussen treindeuren zitten, wordt meegesleurd en stoot steeds zijn hoofd. Hij denkt zelfs dat zijn vlekken ziektes zijn en is bang dat er steeds weer een vlekje bij komt. Alle beelden hebben felle kleuren. De beelden volgen regelmatig snel op elkaar. De beelden versterken samen met de vele sfeergeluiden en effectgeluiden het verhaal. Een paar keer komt in de film het lied ‘I like to move it move it’ voor. Hier wordt Engelstalig gezongen, zonder ondertiteling. Het is niet van belang om de tekst te begrijpen. Het taalgebruik is veelal vlot. Regelmatig zijn er langere dialogen. In beeld gebeurt er veel. Er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van moeilijke woorden. Wanneer deze wel voorkomen worden ze niet uitgelegd. Moeilijkere woorden zijn bijvoorbeeld ‘rectale thermometer’. Er worden soms Engelstalige woorden gebruikt zoals de zebra die ‘coole moves’ doet.

Leeftijdsadvies

De film is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Voor jongere kinderen zullen de beelden wel aantrekkelijk zijn, maar zij zullen het verhaal niet precies kunnen volgen. Ook de grapjes die worden gemaakt zijn beter te begrijpen voor kinderen vanaf 6 jaar. Kinderen vanaf 9 à 10 jaar zullen pas het sarcasme en andere grappen die in de film voorkomen echt goed begrijpen.

Bekijk de film (o.a.) op Netflix.


Thema’s