« Terug naar het aanbod

Madagascar 3: op avontuur in Europa

Film

Vanaf 7 jaar

Auteur: Eric Darnell

Kijkwijzer: 6

Duur: 93 minuten

Omschrijving

De animatiefilm Madagascar 3: Op Avontuur in Europa begint waar het vorige deel is geëindigd, in Afrika. De leeuw Alex, het nijlpaard Gloria, de zebra Marty en de giraffe Melman voelen zich toch minder thuis in Afrika dan ze hadden verwacht en willen weer terug naar New York. De pinguïns en apen zijn er echter vandoor met het vliegtuig en de vier helden moeten naar Monte Carlo om ze terug te vinden. In Monte Carlo begint het echte avontuur. Om ongemerkt door Europa te reizen sluiten de dieren zich aan bij circus Zaragoza. Het bonte gezelschap reist door Frankrijk en Engeland om uiteindelijk in New York uit te komen. Zal de dierentuin van New York weer als thuis voelen of hebben ze teveel van de wereld gezien?

Oordeel

Deel drie is een feest van herkenning met de leeuw Alex, het nijlpaard Gloria, de zebra Marty en de giraffe Melman in de hoofdrol. Af en toe wordt er van perspectief gewisseld. Dan zie je als kijker de wereld vanuit Stefano, Vitaly, koning Julien of commissaris DuBois. Er wordt ook terug gegaan naar de geschiedenis van circus Zaragoza, hoe het van succes naar afgrond is gegaan, de beelden zijn dan zwart/wit om de vergane glorie te benadrukken. De 3D-effecten worden goed uitgewerkt, bijvoorbeeld wanneer de brokstukken van een ontplofte auto op het publiek af lijken te komen. Maar vooral in de circusacts die de dieren opvoeren wordt optimaal gebruik gemaakt van 3D. De zwarte achtergrond wordt opgevuld met neon-lichten en de dieren lijken te zweven door de ruimte tijdens hun acts.

De rode draad van Madagascar is natuurlijk het thema vriendschap. Ook in deze film hebben de dieren veel aan elkaar en maken ze nieuwe vriendschappen. Sowieso gebeurt er op emotioneel vlak veel. Koning Julien wordt verliefd op een beer en Gia en Alex vinden elkaar wel heel leuk. Maar vooral Vitaly maakt een emotionele verandering door. Hij was vroeger de held van het circus en durfde door iedere hoepel te springen. Maar na een ongeluk is hij bang geworden en is een schim geworden van zijn vroegere zelf. Door de komst van Alex en consorten komt hij er weer bovenop.

Leeftijdsadvies

Door de snelle en felgekleurde beelden spreekt de film kinderen van alle leeftijden aan. Maar kinderen vanaf 8 jaar kunnen ook de diepgang in de karakters herkennen. Ook het thema vriendschap is belangrijk voor kinderen van 8. De verliefdheden van verschillende karakters zal aanspreken, maar ook de band die de circusdieren met elkaar hebben en die ze overbrengen op Alex, Marty, Melman en Gloria past bij de belevingswereld van deze kinderen. Omdat het ook vooral een doldwaas avontuur is, is het qua beelden al geschikt van 7 jaar. Vanaf 9 jaar kunnen kinderen ook meelezen met de ondertiteling van de originele Engelstalige versie.

Lees ook de recensie van Madagascar en Madagascar 2: Escape 2 Africa


Bekijk de trailer

Thema’s