« Terug naar het aanbod

Koning van Katoren

Boek

Vanaf 9 jaar

Auteur: Jan Terlouw

Uitgever: Lemniscaat
ISBN nummer: 9789082969542
Aantal pagina's: 168
Jaar van uitgave: 2020

Omschrijving

De zeventienjarige Stach droomt ervan om koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. Als Stach erin slaagt zeven vrijwel onmogelijke opdrachten  te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de zes ministers die – tijdelijk- het land besturen wel een nieuwe koning?

Het boek is in 2020 opnieuw uitgebracht in het kader van de actie ‘Geef een boek cadeau‘.

Oordeel

Koning van Katoren is met recht een klassieker. Het boek werd al in 1971 door Jan Terlouw geschreven en werd in 1972 bekroond met een Gouden Griffel. Natuurlijk, qua taal is het af en toe wat ouderwets, maar tegelijkertijd gaat  het over thema’s die nog altijd actueel zijn. Door de manier waarop het verhaal is opgebouwd (serieuze zaken worden gecombineerd met meer sprookjesachtige gebeurtenissen), is het geschikt voor jong en oud. De opdrachten spreken tot de verbeelding en de spanning in het verhaal wordt hier en daar fijn doorbroken met een portie humor.  

Leeftijdsadvies

Voorlezen vanaf 9 jaar. Zelf lezen vanaf ca. 12 jaar. Dit heeft vooral te maken met het taalgebruik en de moeilijke woorden in het boek. Als je het verhaal voorleest kun je de moeilijke woorden uitleggen en ingaan op de thema’s die aan bod komen.

Goed om te weten: er is een dyslexie uitgave verschenen in 2016. Meer informatie op www.dyslexion.nl

Tips

  •  Gebruik het boek om met kinderen te praten over actuele thema’s als het milieu, vervuiling  et cetera.
     
  • In 2012 verscheen de gelijknamige film Koning van Katoren. Het is goed te weten dat de film het boek niet volledig volgt. Zo zijn het niet allemaal dezelfde opdrachten. Ook de volgorde van de opdrachten is anders. Lees het boek voor en kijk dan ook zeker eens naar de film. Dit geeft vast en zeker voldoende stof om over te praten!

Thema’s