« Terug naar het aanbod

Kindergebaren

App

Vanaf 5 jaar

Maker: New-impulse media

Platform: Android, iPad, iPhone

Omschrijving

Kindergebaren leert kinderen gebarentaal. De app heeft twee doelgroepen: horende en niet- (of slecht-) horende kinderen. De app kent een eenvoudige structuur: na een kennismaking met de gebaren wordt door middel van een quiz getest of je woorden aan bijbehorende gebaren kunt koppelen. De lijst met gebaren is verdeeld in categorieën: dieren, ik en omgeving, leuk, seizoenen, voeding, tijd en emoties. De app is er op gericht om de eerste communicatie tussen niet-horende kinderen onderling en niet-horende en horende kinderen tot stand te brengen.

De gebaren worden geïllustreerd door een tekening, het geschreven woord en een filmpje van een kind dat het uitbeeldt in gebarentaal. Met de audioknop (in de vorm van een oortje) kunnen ook niet-lezende (horende) kinderen oefenen. Naast de woorden is er ook een alfabet- gebarentaal. De eenvoudige opzet maakt de app al geschiktvoor kinderen vanaf 5 jaar. De woorden zijn gericht op de belevingswereld van het kind (‘hoera’, ‘Duplo’, ‘verstoppertje’, ‘mama’) en de beloning bij een goed antwoord is een blije of verdrietige smiley met een belletje of een zoemer.

Oordeel

Wat is het mooi om twee werelden kennis met elkaar te laten maken. Er zijn maar weinig mensen die gebarentaal beheersen. Juist jonge kinderen zijn gevoelig voor het leren van ‘een tweede taal’. Ze oefenen en leren spelenderwijs. Een mooi initiatief voor thuis, op school of de kinderopvang. Voor het ene kind is de app een leuk spelletje, voor het andere een opening in de communicatie met niet- of slechthorende familieleden of klasgenoten. Een app die iedereen zou moeten hebben om een eerste kennismaking met een niet- of slechthorende makkelijker en leuk te maken.

Leeftijdsadvies

Kindergebaren is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.


Thema’s