« Terug naar het aanbod

De Rampnacht

Podcast

Vanaf 10 jaar

Producent: EO

Duur: ca. 20 minuten per aflevering

Omschrijving

In de zesdelige podcast Rampnacht staat de Watersnoodramp van 1953 centraal. De podcast begint met de 12-jarige Janna die bij haar opa logeert in Zeeland. Het stormt en haar opa heeft vreselijke nachtmerries. Haar opa Pieter worstelt nog steeds met een fatale beslissing in de nacht van de Watersnoodramp, zeventig jaar geleden. Wat is er in die bewuste nacht gebeurt en wie zijn toch dat meisje en die jongen op de foto? Als een detective gaat ze op zoek. Zal Janna het geheim van haar opa ontdekken?

Je kunt de podcast zonder reclame beluisteren via kinderpodcasts.nl of natuurlijk via zapp.nl. Op de website van zapp.nl kun je meer lezen: over het verhaal achter de podcast, hoe de podcast is gemaakt én je vindt er een interview met de hoofdrolspeelster.

Oordeel

Wat een spannende podcast om naar te luisteren. Janna (gespeeld door Lieve van Leeuwen) neemt je tijdens haar zoektocht naar de mensen op de foto mee naar die bewuste nacht, zeventig jaar geleden. Haar opa Pieter (gespeeld door Aus Greidanus sr.) heeft de vreselijkste dingen meegemaakt en worstelt daar nog steeds mee. Langzaam wordt duidelijk hoe de vork in de steel steekt en wat er die nacht is gebeurd. Het lijkt wel alsof je er even bij bent… hoe dan ook, de rillingen kunnen af en toe echt even over je rug lopen.

Het verhaal is zo opgezet dat je eigenlijk de hele podcast in één keer wilt beluisteren, maar je kunt natuurlijk het luisteren opdelen in de zes afleveringen. Een mooie aanvulling op alle verhalen die er zijn over de Watersnoodramp van 1953. En goed te gebruiken in de klas! Luister er samen naar (eventueel met een luistervraag om kinderen gericht te laten luisteren) en gebruik het om het na afloop met de kinderen over dit moment in onze geschiedenis te hebben.

Leeftijdsadvies

Rampnacht is een spannende podcast en daarmee niet voor jonge luisteraars geschikt. Zij zullen het verhaal ook moeilijk begrijpen. Er wordt veel geschakeld tussen nu en toen en het is moeilijk te bevatten dat het verhaal gebaseerd is op een echte gebeurtenis. Daarom raden we het vooral aan om met kinderen vanaf 10 á 11 jaar (in de bovenbouw) te beluisteren.

 


Beluister de afleveringen op kinderpodcasts.nl