« Terug naar het aanbod

Homme en het noodgeval

Boek

Vanaf 9 jaar

Auteur: Annejan Mieras

Uitgever: Lemniscaat
ISBN nummer: 9789047711827
Aantal pagina's: 188
Jaar van uitgave: 2019
Illustrator: Linde Faas

Beschrijving

Homme is bijna tien. Hij woont met zijn Moes en Vaas en Tim (zijn oudere broer). Op een dag vertelt zijn moeder dat zijn klasgenootje Pien komt logeren. Haar moeder is ziek. Pien krijgt zijn kamer en Homme moet bij zijn broer slapen. Homme vindt het niet fijn. Hij is jaloers op de aandacht die Pien krijgt. Ook gedraagt ze zich vreemd. Waarom?! Homme gaat op onderzoek uit. 

Oordeel

Je moet er een beetje inkomen in het verhaal… Dat ligt overigens niet aan de schrijfstijl van Annejan Mieras. Het is vooral het ongemak van de situatie die ervan af spat. Je groeit erin naarmate het verhaal vordert en Pien steeds langer bij Homme en zijn familie logeert. Het wordt Homme (en jou als lezer) steeds meer duidelijk wat er aan de hand is. Het verhaal wordt verteld door de ik-figuur (Homme).  Maar je leest het verhaal niet alleen vanuit Homme. Tussendoor krijg je korte gedichtjes en al snel heb je door van wie ze zijn en wat er zo bijzonder aan is. Een boek dat af en toe pijnlijk en ongemakkelijk is. De manier waarop het thema verwaarlozing aan bod komt is (je voelt dat er iets is, maar het wordt niet benoemd), maakt dat het verhaal je af en toe naar de keel grijpt. Zeker niet makkelijk, maar wel degelijk de moeite waard om te lezen. 

De voorkant en de illustraties in het boek zijn gemaakt door Linde Faas. Ze maken het boek af. Kinderlijk, maar alleszeggend. 

Leeftijdsadvies

Het is geen makkelijk onderwerp waar het boek over gaat. Maar omdat je het leest door de ogen van het kind, wordt het ook niet te zwaar. Daardoor sluit het verhaal goed aan bij kinderen vanaf een jaar of negen. 


Thema’s