« Terug naar het aanbod

Het Klokhuis

TV-programma

Vanaf 8 jaar

Auteur: NTR

Kijkwijzer: AL

Duur: Ca. 15 minuten

 

Beschrijving

Het Klokhuis is een TV-programma voor kinderen dat al meer dan twintig jaar bestaat. In een aflevering van ca. 15 minuten staat één onderwerp centraal. Dat kan van alles zijn: zwaartekracht, het kantoor, DNA veranderen en ijs. 

Elke aflevering is volgens eenzelfde format opgebouwd en bestaat uit reportage- en dramastukjes, die afgewisseld worden. In de reportages legt de presentator het onderwerp duidelijk uit. Tussendoor zie je dramafragmenten die worden gespeeld door acteurs. Meestal zijn dat grappige toneelstukjes of liedjes die met het onderwerp te maken hebben. Door deze stukjes ga je als kijker nadenken over het gedrag en de gewoonten in onze samenleving. 

 

Oordeel

Over een programma dat al zo lang te zien is op de Nederlandse televisie kunnen we kort zijn. Fijn dat dit programma te zien is! Niet alleen thuis, maar ook op school of in de kinderopvang (BSO) zijn de afleveringen goed te bekijken. Zeker als je daarna aan de slag gaat met het onderwerp. Natuurlijk is het goed om naar aanleiding van het programma met elkaar te praten, maar ga vooral ook aan de slag. Gebruik naast de afleveringen ook de app en de website die bij het programma horen.  

 

Leeftijdsadvies

Het programma heeft van Kijkwijzer het predicaat AL (Alle Leeftijden) gekregen. Wij denken dat de afleveringen vooral aansluiten bij de interesses en de belevingswereld van kinderen vanaf circa acht à negen jaar. 

Tip: Gebruik een aflevering van Het Klokhuis om een onderwerp te introduceren of maak een korte quiz op basis van een aflevering en laat kinderen met een kijkopdracht kijken. Hebben ze alle informatie over het onderwerp in de aflevering gezien en gehoord?  


Bekijk de afleveringen hier!

Thema’s