« Terug naar het aanbod

Het jaar dat de bijen kwamen

Boek

Vanaf 10 jaar

Auteur: Petra Postert

Uitgever: Ploegsma
ISBN nummer: 9789021680262
Aantal pagina's: 183
Jaar van uitgave: 2020

Omschrijving

De twaalfjarige Josy begrijpt er niets van. Waarom heeft haar opa haar zijn bijen nagelaten? Ze heeft helemaal niets met insecten! Toch besluit ze dat ze de bijen wil houden en samen met Alma (een oude vriendin van haar opa) gaat ze aan de slag. Al snel verzorgt ze haar bijen als een echte imker. Ze voelt hoe het is om ergens helemaal vol voor te gaan. Het is niet makkelijk, maar Josy geeft niet op. Zeker als ze ontdekt waarom de bijen zo belangrijk waren voor haar opa. 

Oordeel

Petra Postert schreef een bijzonder mooi leesboek waarin je helemaal wordt opgezogen. Je leeft niet alleen mee met de opgroeiende Josy die zich haar nieuwe rol als imker (met alle bijbehorende verantwoordelijkheden) eigen moet maken. Je komt ook (samen met Josy) langzaam meer te weten over de geschiedenis van haar familie en de reden waarom de bijen zo belangrijk waren voor haar opa. Door dit verhaal heen leer je ook meer over het hardwerkende bijenvolk. Maar niet door standaard feitjes. Petra neemt je mee en laat je de wereld zien door de ogen van de bij. Je gaat de bij na dit boek zéker anders bekijken.  

Leeftijdsadvies

Zelf lezen vanaf ca. 10 jaar. Kinderen van een jaar of tien zullen zich makkelijker identificeren met de hoofdpersoon.  

Tips

Kijk ook zeker (één of meer afleveringen van) het tv-programma Zapp your planet: Flower Power. De makers van dit programma vonden het tijd voor een bloemexplosie en komen in actie voor de bijen. En gelijk hebben ze! Samen met jou en de Zappers zetten ze het hele land weer in bloei. 

Lezen, kijken en doen dus! 


Meer informatie en leesfragment

Thema’s

Gi-ga-groen