« Terug naar het aanbod

Het huis ontploft

Boek

10 t/m 12 jaar

Auteur: Nathalie Stragier

Uitgever: Uitgeverij Leopold
ISBN nummer: 9789025885250
Aantal pagina's: 142
Jaar van uitgave: 2023

Omschrijving

De ouder van Gabriël zijn overleden bij een auto-ongeluk. Sindsdien woont hij in het appartement van zijn ouders met Domi. Na vier jaar kunnen ze het niet meer betalen. Er zit dus niets anders op dan het appartement verkopen. Gabriël heeft een grote wens: in het vertrouwde appartement van zijn ouders blijven wonen. Hij gaat op zoek naar huurders zodat ze samen de huur kunnen betalen. Maar samenwonen met mensen die je niet goed kent en die heel anders zijn dan jij blijkt een grote uitdaging.

Oordeel

Nathalie Stragier neemt je in Het huis ontploft mee in het leven van Gabriël. Je valt vanaf pagina 1 midden in zijn leven en komt beetje bij beetje meer te weten over zijn leven en waarom het zo is geworden. Dit kan voor sommige kinderen lastig of verwarrend zijn. Lees dus gerust de eerste hoofdstukken samen.

Of het hem lukt in het appartement te blijven en hoe het samenwonen met vreemde mensen gaat moet je zelf maar lezen. De titel zegt in elk geval al iets… Het boek is bekroond met de Deutch-Französische Jugendliteraturpreis en genomineerd voor de Pijs van UNICEF 2023. Het draait om een van de belangrijkste kinderrechten: de recht op een thuis: een plek om te wonen. Daarmee past het zeker bij het thema van de Kinderboekenweek 2023 (Bij mij thuis). Het verhaal over Gabriël sluit ook aan op thema’s als verlies, familie en vriendschap.

Leeftijdsadvies

Kinderen vanaf tien jaar zullen zich kunnen herkennen of verplaatsen in de hoofdpersoon. Zeker dat gevoel (de wens) om alles bij hetzelfde te houden en niet te moeten verhuizen. Het verhaal is vast en zeker een mooie aanleiding voor een gesprek.


Thema’s

Bij mij thuis