« Terug naar het aanbod

Het geheim van de Malamander

Boek

Vanaf 10 jaar

Auteur: Thomas Taylor

Uitgever: Lannoo
ISBN nummer: 9789401462747
Aantal pagina's: 304
Jaar van uitgave: 2020

Omschrijving

Het boek Het geheim van de Malamander vertelt het verhaal over het meisje Violet dat op jonge leeftijd door haar ouders wordt achtergelaten in een hotel in het stadje Owee aan Zee. In dit stadje is het niet pluis. Violet vraagt hulp aan Herbert, de ‘gevondenvoorwerper’ van het hotel. Samen gaan ze op onderzoek uit. Hoe meer mensen ze spreken, hoe meer aanwijzingen ze vinden. Tot ze plots oog in oog komen te staan met een bijzonder eng wezen. Zal dit hen verder helpen of brengt het hen alleen maar verder in problemen?

Het boek start met een heel spannend intro dat je warm maakt voor het lezen van een duister verhaal. Gaandeweg neemt het boek je mee in een interessante zaak die veel vragen oproept. Hoewel het verhaal zeer spannend en onvoorspelbaar geschreven is, heeft het een goed einde. Het bevat dieperliggende thema’s als verlies en vriendschap.

Oordeel

Het aantrekkelijk uitziende boek trekt direct de aandacht van mij en de leerlingen in mijn klas. Vanaf de eerste bladzijde slurpt het verhaal je aandacht op door spannende zinnen als: ‘…zacht gekreun dat aanzwelt tot een spookachtig krijsend gebrul.’ Het boek is een tragisch verhaal dat een interessante twist krijgt zodra het blijkt samen te hangen met de legende over de Malamander. De raadsels in het boek vormen na het voorlezen keer op keer het gesprek van de dag. Samen bedenken we diverse theorieën en oplossingen. Tot we na de laatste keer voorlezen het boek opgelucht en met een glimlach dichtklappen. Op naar het volgende avontuur…

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het boek Het geheim van de Malamander aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 9 á 10 jaar. Dit vanwege diverse moeilijke woorden als kluizenaar, imposant en getijdenpoeltjes, die het vlot lezen van het boek voor jongere kinderen zouden kunnen belemmeren.

Recensie geschreven door Daniëlle Steijaert, leerkracht.


Thema’s