« Terug naar het aanbod

Harry Potter en de Steen der Wijzen

Film

Vanaf 8 jaar

Let op: Engelstalig

Maker: Chris Columbus

Kijkwijzer: 6

Duur: 147 minuten

Omschrijving

In Harry Potter en de Steen der Wijzen ontdekt Harry Potter, die wordt opgevoed door zijn oom en tante, dat hij toch niet zo normaal is als hij altijd dacht. Op zijn 11de verjaardag komt er plotseling een reus, genaamd Hagrid, letterlijk met de deur in huis vallen. Hij vertelt Harry dat hij een tovenaar is en dat hij welkom is op ‘Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus’. Harry besluit met Hagrid mee te gaan en al snel ontdekt hij dat hij waanzinnig beroemd is in de tovenaarswereld. Zijn ouders blijken te zijn omgekomen bij een gevecht met Voldemort, de meest duistere tovenaar ooit. Het is dan ook een wonder dat Harry het als enige heeft overleefd, met als enige verwonding een snee in de vorm van een bliksemschicht op zijn voorhoofd. Harry heeft al snel zijn draai gevonden op Zweinstein, maar dan ontdekt hij met zijn vrienden, Ron en Hermelien, dat de ‘Steen der Wijzen’ op school wordt verborgen. Deze steen heeft magische krachten en kan iemand het eeuwige leven geven. De Steen wordt goed bewaakt, maar toch lukt het Voldemort op slinkse wijze in de buurt te komen. Lukt het Harry Potter om voor de tweede keer aan Voldemort te ontsnappen en de Steen in veiligheid te brengen?

Oordeel

Er zijn acht Harry Potter films. ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ is de eerste.

Het verhaal begint voor de start van het schooljaar en eindigt aan het einde van het schooljaar. In dit jaar zie je de karakters duidelijk groeien. Het verhaal verloopt in chronologische volgorde en speelt zich af in het heden. De dialogen zijn goed te volgen, omdat de fantasiewoorden die worden gebruikt worden uitgelegd. Er wordt bijvoorbeeld. gepraat over Dreuzels, dit zijn mensen die niet kunnen toveren. Wel vinden er regelmatig snelle beelden plaats, vanuit verschillende camerastandpunten, zoals bij het populaire spel Zwerkbal.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit de film Harry Potter en de Steen der Wijzen aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 8 jaar. Aan het einde van het verhaal vinden enge scènes plaats. 8-jarigen kunnen onderscheid maken tussen werkelijkheid en fantasie, maar voor jongere kinderen kan deze film nog te spannend zijn. Kinderen vanaf 8 jaar begrijpen ook de vriendschappen en diepere karakters in de film. De Engelse versie is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar, zij zijn in staat de ondertiteling goed te lezen en begrijpen.


Thema’s