« Terug naar het aanbod

Harry Potter en de Geheime Kamer

Film

Vanaf 8 jaar

Maker: Chris Columbus

Kijkwijzer: 6

Duur: 161 minuten

Omschrijving

Harry Potter en de Geheime Kamer begint wanneer de jonge tovenaar Harry in de zomervakantie de huis-elf Dobby ontmoet. Deze elf wil er voor zorgen dat Harry na de zomervakantie niet terug gaat naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus. Ondanks al Dobby’s pogingen lukt het Harry toch om terug te keren naar school samen met zijn vrienden, Ron en Hermelien. Maar op school gebeuren rare dingen. Spinnen lijken te vluchten, er worden teksten met bloed op de muren geschreven en er worden zelfs leerlingen volledig ‘verstijfd’ gevonden. Dit alles lijkt te maken te hebben met de legende van de Geheime Kamer. Deze kan alleen worden geopend door de erfgenaam van Zwadderich. Blijkt de legende toch waar te zijn? Hoe komt het dat Harry Sisseltong spreekt, de taal van de slangen en normaal alleen gesproken door duistere tovenaars? En wie is de mysterieuze Marten Vilijn? Wanneer ook Hermelien verstijfd wordt gevonden zijn Harry en Ron vastbesloten om de Geheime Kamer te vinden en het mysterie op te lossen…

Het verhaal verloopt in chronologische volgorde en speelt zich af in het heden, afgezien van één flashback. Er komen regelmatig snelle beelden voor, vanuit verschillende camerastandpunten, zoals bij het spel Zwerkbal en bij de ontknoping op het eind. Af en toe wordt er gesproken in de fictieve taal Sisseltong. Deze zinnen worden ondertiteld. Het verhaal heeft een happy end.

Oordeel

Harry Potter en de Geheime Kamer is het tweede deel van een reeks van acht films. De films zijn ook los van elkaar te begrijpen. De films zijn gebaseerd op de 7 boeken die J.K. Rowling over Harry Potter schreef.

Dit tweede deel is al een stuk spannender dan deel 1 van de filmreeks. Met name vanwege de scènes op het einde van de film raden we het af om de film te kijken met kinderen jonger dan 8 jaar.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit de film ‘Harry Potter en de Geheime Kamer’ aan bij kinderen vanaf 8 jaar. Zij beginnen vriendschap steeds meer te waarderen. Ook willen ze graag zelf problemen oplossen en zullen ze zichzelf in Harry, Ron en Hermelien herkennen. Voor jongere kinderen zal het verhaal niet goed te volgen zijn en zijn de scènes op het eind te spannend.


Thema’s