« Terug naar het aanbod

Harry Potter (boekenserie)

Boek

Vanaf 11 jaar

Auteur: J.K. Rowling

Uitgever: De Harmonie
ISBN nummer: 9789022320822
Aantal pagina's: 227
Jaar van uitgave: 2017

Omschrijving

Harry Potter is een serie boeken geschreven door J.K. Rowling. De boeken volgen de leerling-tovenaar Harry Potter en zijn beste vrienden Ronald Wemel en Hermelien Griffel en vinden vooral plaats op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus waar zij naar school gaan. In de verschillende delen lees je over Harry’s gevecht tegen Voldemort. Deze duistere tovenaar heeft Harry’s ouders vermoord in een poging aan de macht te komen. Zou het Harry en zijn vrienden lukken? Het eerste deel kwam uit in 1997. De reeks bestaat in totaal uit zeven delen. De eerste drie delen zijn te lezen door kinderen vanaf ca. 11 jaar. Het vierde deel vanaf ca. 12 jaar en ouder. We beperken ons dus even tot deel 1 t/m 4.

Deel 1 – Harry Potter en de steen der Wijzen.
Na de dood van zijn ouders woont Harry Potter in de bezemkast bij zijn zeer onvriendelijke tante en oom. Op zijn elfde hoort hij dat hij een tovenaar is. Dat verandert zijn hele leven. Vanaf ca. 11 jaar.

Deel 2 – Harry Potter en de geheime kamer.
Na een afschuwelijke vakantie mag Harry Potter weer naar de tovenaarsschool. Maar daar hoort hij een mysterieuze stem in de muren. Als snel volgen enkele aanslagen op leerlingen en vindt Harry een bijzonder dagboek. Vanaf ca. 11 jaar.

Deel 3 – Harry Potter en de gevangene van Azkeban.
Onderweg naar Zweinstein wordt Harry aangevallen door Dementors. Op school aangekomen blijkt hij het doelwit te zijn van een ontsnapte moordenaar. Gelukkig krijgt Harry hulp van zijn vrienden en van een nieuwe leraar. 

Deel 4 – Harry Potter en de Vuurbeker
Harry’s naam is op mysterieuze wijze toegevoegd aan de deelnemers aan het Toverschool Toernooi. Dat brengt hem in groot gevaar. Het vierde deel is goed te lezen vanaf ca. 12 jaar.

Oordeel

De boekenserie Harry Potter is met recht een klassieker te noemen nu al meerdere generaties van de boeken blijven genieten. De boeken lezen als een trein en zitten niet alleen vol spanning, maar bevatten ook de nodige humor. Een aanrader voor kinderen die van lezen en magie houden. Niet zo’n lezer thuis? Lees het dan samen of luister naar de luisterversie. Goed om te weten: de boeken zijn ook verfilmd.

Leeftijdsadvies

De verhalen worden pittiger naarmate de delen elkaar opvolgen. De eerste drie delen zijn goed te lezen door kinderen vanaf 11 jaar. Een leesmonster kan eerder zijn tanden in de boeken bijten, maar heeft je kind veel fantasie, dan is het behoorlijk spannend.


Thema’s