« Terug naar het aanbod

Gozert

Boek

Vanaf 9 jaar

Auteur: Pieter Koolwijk

Uitgever: Lemniscaat
ISBN nummer: 9789047710370
Aantal pagina's: 253
Jaar van uitgave: 2020
Illustrator: Linde Faas

Omschrijving

Ties heeft een probleem. Tenminste, dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet, hij heeft een vriend: Gozert. Samen met Gozert beleeft hij allerlei avonturen. Het is de beste vriend die je kunt hebben. Alleen… Ties is de enige die Gozert ziet en hoort. En daarbij zijn de plannen van Gozert zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt. Gozert moet verdwijnen, maar Ties wil helemaal niet van hem af. Wat moet hij doen?

Oordeel

Wat een prachtig boek! Eigenlijk kunnen we hier heel kort in zijn: ga dit boek lezen. Pieter Koolwijk laat je in Gozert plaatsnemen in een achtbaan van emoties. De ene keer lach je door de hilarisch beschreven avonturen van Gozert en Ties en ondertussen realiseer je je dat er iets niet moet kloppen en zit je met een brok in je keel. Maar wat klopt er dan niet? Wat is er nu precies aan de hand? Wie heeft ‘gelijk’? Wat is ‘gek’? Het verhaal is mooi beschreven en de prachtige, kleurrijke en scherpe illustraties van Linda Faas maken het compleet.

Dit sterke verhaal laat je als lezer nadenken over ‘anders’ zijn of doen. Dat moet toch kunnen? Achter elk gedrag zit wellicht wel een verhaal. Praat er zeker eens over als je kind het boek (ook) gelezen heeft.    

Leeftijdsadvies

Pieter Koolwijk heeft een toegankelijke schrijfstijl en zal om die reden gelezen kunnen worden door geoefende lezers vanaf negen jaar. Toch denken we dat het verhaal meer past bij kinderen vanaf een jaar of tien. Zij zullen de meerdere lagen in het verhaal beter begrijpen.

Tip: lees het boek voor of lees het boek samen. Het is mooi om te zien hoe kinderen en volwassen het verhaal (op een eigen manier) ervaren. 

Leuk om te weten

Gozert is in 2021 bekroond met een Zilveren Griffel! Terecht, vinden wij!


Thema’s