« Terug naar het aanbod

Een echte held

Boek

9 t/m 12 jaar

Auteur: Suzanne Wouda

Uitgever: Zwijsen
ISBN nummer: 9789048738403
Aantal pagina's: 80
Jaar van uitgave: 2020
Illustrator: Hugo van Look

Omschrijving

Het is 1068. De tijd van de late middeleeuwen. Een tijd waarin er heel wat werd afgevochten. Zo versloeg Willem de Veroveraar de Engelse koning Harold in 1066 tijdens een beroemde veldslag. Een heldendaad die nooit vergeten mocht worden en daarom werd afgebeeld op een tapijt. 

In dit boek uit de serie Duik in de tijd van… staan deze roerige middeleeuwen centraal. De ridder van Boeljon wil een tapijt voor aan de muur van zijn kasteel met al zijn heldendaden erop. De moeder van Friede moet dit tapijt maken. Splinter, de zoon van de ridder, wil er ook op, maar hij is nog niet eens ridder. En zeker geen held. Splinter doet er alles aan om een held te worden. Al snel ontdekt Splinter dat dit niet zo makkelijk is. Tot hij en Friede in het bos een gewonde zwarte ruiter vinden, met een geheimzinnige boodschap …

Oordeel

Een echte held van Suzanne Woude is onderdeel van de serie Duik in de tijd van… uitgegeven door Zwijsen. De serie sluit aan bij de 10 tijdvakken zoals die worden aangeleerd op school. Een mooie aanvulling op de geschiedenislessen. Geen saaie feitjes, maar een fictief en spannend verhaal. Aan de hand van de belevenissen van Splinter en Friede kom je al lezend meer te weten over deze roerige tijd. Het verleden komt tot leven! 

Ben je leerkracht? Zet dan zeker dit boek in tijdens de les. Laat kinderen zelfstandig lezen en vervolgens erover vertellen in de klas of lees elke dag de klas een stukje voor. Ga vervolgens zelf aan de slag en laat kinderen hun eigen avonturen op een tapijt vastleggen. Het boek kan een mooie brug zijn naar de lesstof over de macht van de adel en de koning in dit tijdvak. Tip: bekijk deze video van meester Tim over de Slag bij Hastings en het tapijt van Bayeux. 

Leeftijdsadvies

Lees dit boek met kinderen vanaf negen jaar. Het benodigde leesniveau is AVI E5. Daarnaast hebben kinderen van negen jaar al enig historisch besef en kunnen ze zich goed verplaatsen in de even oude hoofdpersonen. Ze zijn ook in staat om de (af en toe moeilijke) teksten te lezen en begrijpen. 

Tip

In deze serie zijn meerdere boeken verschenen waarmee je in een andere periode kunt duiken, zoals Achter de jagers aan!Het verwoeste eiland en Laat me gaan!


Kijk voor meer informatie op kinderboeken.nl