« Terug naar het aanbod

Drengr

Boek

Vanaf 9 jaar

Auteur: Aron Dijkstra

Uitgever: Uitgeverij Ploegsma
ISBN nummer: 9789021684260
Aantal pagina's: 236
Jaar van uitgave: 2023

 

Omschrijving

Bij de Vikingen draait alles om ‘drengr’. Dat woord staat gegraveerd in de balken van hun huizen, de planken van hun boten en het ijzer van de zwaarden en bijlen waarmee ze vechten. Iedereen wil drengr zijn. Drengr betekent stoer, dapper en sterk. Als de tienjarige Sigi iets níét is, dan is het wel stoer, dapper en sterk. Overal waar hij komt, brengt hij juist ongeluk met zich mee, waardoor de inwoners van Lilleby geloven dat Sigi Loki aantrekt, de god van chaos en problemen. Het liefst willen ze dan ook zo min mogelijk met hem te maken hebben. Als Einar, de zoon van jarl Eirik, Sigi op een avond publiekelijk uitdaagt, krijgt Sigi van het stamhoofd een laatste kans om te bewijzen dat hij een van hen is. Hij krijgt een boot en een strijdbijl, en wordt op een missie naar de Oerzee gestuurd. Pas als het hem lukt om daar als een echte Viking de Wereld-Slang te doden, zal hij zich van Loki bevrijden en mag hij terugkomen.

 

Oordeel

Verhalen over Vikingen en hun avonturen hebben iets magisch. Het is onderdeel van de wereldgeschiedenis en staat garant voor flink wat avonturen, uitdagingen en gevechten. Een mooie basis voor een spannend avonturenverhaal voor kinderen. Met een boodschap: iedereen is zoals ‘ie is en dat is prima. Niet iedereen is stoer, dapper of sterk. Sigi (de hoofdpersoon) ook niet. Dat hoeft ook niet. Soms kun je ook op een andere manier iets bereiken. Of… doen alsof… Meer willen we niet kwijt over het verhaal. Dat moet je zelf maar gaan lezen. 

Wel mooi om te vertellen: aan het begin van elk hoofdstuk vertellen de runenstenen het verhaal van Sigi, de hoofdpersoon van het boek. In de tijd van de Vikingen hadden de Scandinaviërs hun eigen alfabet: de runen. Erg leuke toevoeging in het boek is dat je je eigen naam leert schrijven in runen. Kortom, een boek voor kinderen die houden van avontuur en / of geschiedenis. Ook een mooi boek om voor te lezen als je bij de geschiedenisles de tijd van de Vikingen induikt. 

 

Leeftijdsadvies

Spannend Vikingavontuur voor lezers van 9 jaar en ouder.