« Terug naar het aanbod

Dodo

Boek

Vanaf 11 jaar

Auteur: Mohana van den Kroonenberg

Uitgever: Uitgeverij De Vier Windstreken
ISBN nummer: 9789051168877
Aantal pagina's: 179
Jaar van uitgave: 2022
Illustrator: Aron Dijkstra

 
Omschrijving

Dorian gaat naar de brugklas, maar door zijn gestotter gaat het voorstelrondje helemaal mis. Hij komt niet verder dan de i van ik. Als hij zijn naam wil zeggen, wordt het Do-do. En dan… trekt hij zich terug in zichzelf. In een museum, oog in oog met een dodo, denkt hij na over hoe hij zou willen dat zijn leven was.

 
Oordeel

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is al spannend, laat staan als onzekere jongen. In Dodo vertelt Dorian zijn verhaal: over dromen en geheimen. Over stotteren en struikelen. Over de overstap naar de middelbare school en Liefde met een grote L. Het is een vervreemd verhaal en geen makkelijk boek om te lezen, maar het is wel aan aanrader. Het laat je als lezer een beetje voelen hoe het is als onzekere stotterende jongen. 

 
Leeftijdsadvies

Vanwege het onderwerp (onzekerheid, de overgang van basisschool naar middelbare school) is dit verhaal vooral geschikt en aan te raden voor kinderen vanaf ca. 11 jaar die zelf in groep 8 zitten of net naar de middelbare school zijn overgestapt. Onzekere jongens zullen zich kunnen herkennen in de onzekerheid van Dorian… en voor anderen geeft het inzicht in hoe het stotteren in de weg kan zitten.


Thema’s