« Terug naar het aanbod

Dit was de plastic tijd

Boek

Vanaf 10 jaar

Auteur: Geert-Jan Roebers

Uitgever: Fontaine Uitgevers
ISBN nummer: 9789464041750
Aantal pagina's: 127
Jaar van uitgave: 2022
Illustrator: Margot Westermann

Omschrijving

In de verre toekomst verbazen ze zich over de tijd waarin wij nu leven: de plastictijd. Een tijd waarin mensen na een feestje plastic bestek weggooien, dieren in de problemen komen door plastic afval en fabrikanten microplastic in tandpasta stoppen.   

In dit boek ga je met Dr. Buis (een plastictijddeskundige uit het jaar 2132) op expeditie naar de plastictijd. Hij vertelt je alles over het plastic probleem: welke soorten plastic er waren, waar op de wereld ze last hadden van het probleem en welke jonge helden het plastic probleem hebben aangepakt. Kortom, een overzicht van de problemen die worden veroorzaakt door plastic en initiatieven van jonge helden om het plasticprobleem aan te pakken.

 
Oordeel

Wat een geniaal idee van Foundation Plastic soup. We lezen veel over tijden die achter ons liggen en verbazen ons soms over hoe het toen ging. Wat als we nou eens vanuit de toekomst naar onze huidige tijd kijken: een tijd vol plastic. Door van een afstand naar dit onderwerp te kijken, wordt het probleem helder en is het ook nog eens leuk om te lezen. Het boek is opgedeeld in losse onderdelen waarover informatie wordt gegeven door Dr. Buis in 2132. Ook bevat het vragen van kinderen uit die tijd. Dat maakt dat je als lezer je soms met schaamrood op de kaken verder leest en je nog meer afvraagt: waarom doen we het eigenlijk zo?! De kracht van het boek is dan ook dat je meteen in actie wilt komen. Het boek laat zien dat het anders moet.

 
Leeftijdsadvies

Het boek is zeker een aanrader voor groep 7 en 8 in de bovenbouw (vanaf ca. 10 jaar). Zij kunnen zich identificeren met de kinderen uit de toekomst die het samen met de Dr. Buis over de plastic tijd van nu hebben.