« Terug naar het aanbod

De tuin van Nijntje (boek)

Prentenboek

Vanaf 2 jaar

Auteur: Dick Bruna

Uitgever: Mercis
ISBN nummer: 9789056474966
Aantal pagina's: 26
Jaar van uitgave: 2004

Beschrijving

In dit boek krijgt Nijntje van vader Pluis een eigen tuintje. Eerst gaat ze de aarde omspitten en de grond harken. Dan zaait Nijntje peentjeszaad. Met haar gietertje gooit Nijntje het tuintje lekker nat. Al snel komen er veel plantjes, die steeds groter worden. Dan kan Nijntje de peentjes uit de grond trekken. Ze heeft een mandje vol. Moeder Pluis maakt de peentjes schoon. Ze eten alle peentjes op. Het is een echte smulpartij.

Oordeel

Het boekje (klein vierkant formaat)heeft een stevige kartonnen omslag en papieren pagina’s. Voorop staat een grote afbeelding van Nijntje. Aan de binnenkant staat op iedere rechterpagina een illustratie. Op de illustraties staan de karakters van het boek en/of een voorwerp centraal. De karakters laten in hun gezicht geen tot weinig emotie zien. Hun ogen zijn twee zwarte stippen en hun mond een kruisje. De illustraties bevatten verder dikke lijnen en weinig details. Zij kenmerken zich door de primaire kleuren rood, geel, blauw en groen. Het verhaaltje in het boek is op rijm.

Leeftijdsadvies

Dit boekje is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar oud omdat het onderwerp van het boek aansluit bij hun leef- en belevingswereld en dus vertrouwd is. Kinderen op deze leeftijd imiteren graag de volwassenen in hun omgeving. Zij vinden het leuk te lezen dat nijntje een echte tuinman mag zijn. Ook vinden de kinderen het leuk dat het boek over dieren gaat (konijnen) die zich gedragen als mensen. Kinderen van twee jaar oud ontdekken verder graag nieuwe dingen. Het is voor hen spannend om te horen hoe worteltjes groeien en dat het nijntje lukt om worteltjes in haar tuintje te krijgen. Daarbij is het verhaal voor tweejarigen goed te volgen omdat het volgens een chronologische volgorde verloopt, de zinnen kort zijn en er geen lange of moeilijke woorden worden gebruikt. Ook speelt het verhaal zich voornamelijk op 1 plek af (de tuin). Dit is voor kinderen van twee jaar overzichtelijk. Dat geldt ook voor de illustraties. Nijntje laat op de meeste plaatjes een eenvoudige handeling zien (bijvoorbeeld water geven met de gieter). Kinderen van twee jaar kunnen deze handelingen benoemen en begrijpen wat de relatie is tussen de afbeelding en het verhaal.


Thema’s