« Terug naar het aanbod

De school van de magische dieren – Het gatenmysterie

Boek

8 t/m 12 jaar

Auteur: Margit Auer

Uitgever: Lannoo
ISBN nummer: 9789401459365
Aantal pagina's: 194
Jaar van uitgave: 2020
Illustrator: Martijn van der Linden

Omschrijving

Het boek ‘De school van de magische dieren’ vertelt het verhaal over twee leerlingen Ida en Benni. Wanneer de beste vriendin van Ida langskomt verklapt Ida een groot geheim. Ondanks het nadrukkelijke verzoek van Meneer Morrison om de eed die ze hebben afgelegd nooit te verbreken… Heeft deze actie consequenties? Wordt de gevaarlijke vermiste slang teruggevonden? En wie maakt al die vreemde gaten in het gras rondom de school? 

Oordeel

De start van het boek roept bij de lezer direct veel vragen op. Ook wanneer het eerste deel niet is gelezen, zorgt het voorstelrondje van de personages voor verduidelijking van het verhaal. Het verhaal bevat dieperliggende thema’s als vriendschap, verdriet en leugens. Tegelijkertijd is het erg luchtig geschreven, door grappige taferelen als bijvoorbeeld een pinguïn, die achter de rug van de leerkracht tijdens de gymles trampoline springt.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het boek ‘De school van de magische dieren: Het Gatenmysterie’ aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 8 jaar. Vanaf deze leeftijd zal het verhaal, dat zich afspeelt in een schoolomgeving, veel herkenning oproepen. Het wat grotere lettertype vergemakkelijkt het lezen. 

Met veel plezier heb ik dit tweede deel gelezen en voorgelezen aan groep 5. Hoewel het boek dezelfde opzet heeft als het eerste deel, is de afloop erg verrassend. De avonturen die de leerlingen meemaken, de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt en de gevoelens die de personages ervaren zijn passend bij die van leerlingen op de basisschool. De leerlingen in mijn klas ervoeren het boek als erg grappig, ‘hielaries’ (= hilarisch), omdat er magische dieren in voorkomen die kunnen praten. Eén van de leerlingen zei letterlijk: ‘Er zit veel fantasie in en daar hou ik van!’.
Daniëlle Steijaart, leerkracht groep 5


Thema’s