« Terug naar het aanbod

De Podcast van Bonte Hond

Podcast

7 t/m 13 jaar

Maker: Studio BonteHond

Duur: ca. 11 minuten

Omschrijving

Bonte Hond is een jeugdtheatergezelschap. Ze houden niet zo van hokjes en doen méér dan theater maken alleen. In 2021 zijn ze gestart met een podcast voor kinderen. In de podcast bespreken kinderen met theatermakers verschillende thema’s als vrijheid, jezelf zijn, eenzaamheid, kunst, Keti Koti etc. Elke twee weken staat er een thema centraal. De ene week is er de Puppy Podcast voor de wat jongere kinderen en de andere week de Pitbull Podcast (iets stoerder) voor wat oudere kinderen. Kinderen delen eigen ervaringen en geven (kritisch) advies. Daarnaast worden er in de podcasts fantasieverhalen (bedacht door kinderen) nagespeeld door acteurs.

Het eerste seizoen bestaat uit tien afleveringen, met elke twee weken dus een nieuw thema. De podcasts zijn te beluisteren op diverse kanalen waaronder Spotify, Google Podcast en Pocket Casts.

Oordeel

Mooi om te zien hoe theatergroep BonteHond verschillende wegen bewandeld om het publiek (kinderen en hun familie) (thuis) te bereiken. Zo werd in 2020 Studio BonteHond in het leven geroepen om voorstellingen online te bekijken. Onder deze naam wordt het aanbod verder uitgebreid. De podcast valt hier bijvoorbeeld ook onder. Bij de podcast gaan ze geen onderwerp uit de weg. Ze praten met kinderen over Keti Koti, eenzaamheid en jezelf zijn. Top dat hierover gesproken wordt, maar wel pittig. Dat het kan, blijkt wel als je de podcast beluistert.

Elke aflevering duurt ca. 11 minuten. Binnen die elf minuten is er ook tijd om een kijkje te nemen in de diverse functies binnen een gezelschap. Daarnaast biedt de podcast uitdagende opdrachten om na het luisteren mee aan de slag te gaan.

Mooi om te zien dat de makers een brede leeftijdsgroep willen bereiken. De Puppy Podcast (voor de jongere kinderen) en de Pitbull Podcast wisselen elkaar af. Tijdens de oneven weken is de beurt aan de jongere kinderen en de even weken is voor de oudere kinderen. De afleveringen duren precies lang genoeg om de aandacht erbij te houden. De afleveringen bevatten telkens dezelfde ingrediënten: een gesprek, een leuk weetje over het theater en daarna het luisterverhaal.

Kortom, een aanrader als je je oren de kost wil geven.

Leeftijdsadvies

De podcast is opgenomen met kinderen vanaf een jaar of 7 á 8. Vanaf die leeftijd zijn kinderen steeds meer geïnteresseerd in de wereld om hen heen. Maar natuurlijk kan het zijn dat je kind er al eerder aan toe is (of later). Luister zelf eens en besluit dan of het iets is voor jou kind en welke podcast het meest zal aanslaan… Luister daarna zeker een keertje mee en praat er thuis verder over. Of ga aan de slag met de bijbehorende opdrachten.


Benieuwd wat BonteHond nog meer doet? Kijk eens op hun site!

Thema’s