« Terug naar het aanbod

De Gruffalo

Prentenboek

3 t/m 7 jaar

Auteur: Julia Donaldson

Uitgever: Lemniscaat
ISBN nummer: 9789056371845
Aantal pagina's: 28
Jaar van uitgave: 1999
Illustrator: Axel Scheffler

Omschrijving

In een donker bos is een muisje op pad. Hij komt achtereenvolgens een vos, uil en een slang tegen. Zij hebben wel zin in het muisje. Maar als het muisje hen vertelt over de Gruffalo, een monster die wel van vossen, uilen en slangen houdt, zijn ze snel verdwenen. “Ha! Lachte de muis (…) Natuurlijk bestaat er geen Gruffal…” Maar dan staat opeens de Gruffalo voor zijn neus! Zal het muisje nu opgegeten worden?

Oordeel

De Gruffalo is inmiddels een klassieker. Een prentenboek van Julia Donaldson vol prachtige illustraties van Axel Scheffler. Het neemt je zo het donkere bos is. Een deel van de prenten is paginavullend en benadrukt zo het klein zijn van het muisje in relatie tot het bos en de dieren die het onderweg ontmoet. Het andere deel van de prenten is kleiner en afgedrukt op een witte achtergrond. Deze prenten laten details van de Gruffalo zien (bijvoorbeeld de neus met de gifgroene wrat van de Gruffalo). Ook zoomen de prenten in op het contact tussen het muisje en de dieren, waardoor je goed de emoties op hun gezichten kunt aflezen. Zo zie je het muisje tevreden kijken als de uil angstig wegvliegt.

Bijzonder aan het verhaal is dat het een repeteerverhaal is. Drie keer herhaalt het muisje zijn zelfverzonnen verhaal over de Gruaffalo bij de drie verschillende dieren (de vos, de uil en de slang). De verrassing is dan ook groot als de Gruffalo echt blijkt te bestaan. Vanaf dat moment vindt de herhaling nog een keer plaats, maar nu in omgekeerde volgorde. Het muisje bezoekt met de Gruffalo de slang, de uil en de vos. Als het muisje ook de Gruffalo weet weg te jagen, is het verhaal weer rond en is het muisje weer alleen in het bos.

Leeftijdsadvies

Het prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Zij herkennen zich in het muisje dat klein is in een grote wereld. Zij genieten er van dat het muisje juist door slim te zijn sterk en groot is. Kinderen van drie jaar snappen – zeker door de herhaling van de situaties – de truc die het muisje bij de dieren toepast. Ook bevestigen de herhalingen in het verhaal het gevoel van kinderen dat zij het verhaal kunnen voorspellen. Zij voelen zich dan – net als het muisje – groot en sterk. Hierdoor wordt de spanning die het boek oproept gereduceerd. Dat de Gruffalo opeens toch blijkt te bestaan, maakt dat het verhaal voor kinderen toch verrassend en spannend blijft. Ook de oplossing die het muisje bedenkt om uit handen van de Gruffalo te blijven, kunnen kinderen van drie jaar goed volgen. De goede afloop en de bevestiging van de herhaling nodigt kinderen uit om het boek meerdere keren te lezen en zo steeds weer te genieten van de trucs van het slimme muisje.


Kijk voor meer informatie en een inkijkfragment op lemniscaat.nl

Thema’s