« Terug naar het aanbod

De Gruffalo

Film

3 t/m 7 jaar

Producent: 20th Century Fox Home Entertainment

Kijkwijzer: AL

Duur: 27 minuten

Omschrijving

De Gruffalo is een animatiefilm gebaseerd op het wereldberoemde kinderboek De Gruffalo, geschreven door Julia Donaldson en geïllustreerd door Axel Scheffler.

Muis loopt door het bos op zoek naar eten. De vos, uil en slang zien wel een lekker hapje in hem. Maar slimme Muis misleidt de dieren door hen bang te maken voor de Gruffalo: een beest met knarsende tanden, eeltige knieën, oranje ogen, paarse stekels en een gifgroene wrat. Gelukkig weet Muis dat de door hem verzonnen Gruffalo niet echt bestaat… Is dat even schrikken als de Gruffalo opeens voor zijn neus staat! De Gruffalo wil de muis ook op eten, maar de muis vertelt dat hij het gevaarlijkste dier in de bos is. De Gruffalo is niet bang voor de muis en gaat met hem mee het bos in. Daar komen ze dezelfde dieren tegen die muis bang had gemaakt voor de Gruffalo. Natuurlijk slaan ze op de vlucht als ze de Gruffalo zien. De Gruffalo wordt ook bang en vlucht voor Muis. Als hij tegen een boom op loopt, valt daar een nootje uit. Precies waar Muis naar op zoek was: iets te eten.

Oordeel

De Gruffalo is een geslaagde boekverfilming met de muis als held van het verhaal. Jonge kinderen zullen met open mond kijken naar de belevenissen van de slimme muis. De rustige vertelstem is prettig en begeleidt de kijker. De vertelstem is een moeder eekhoorn die haar kinderen een verhaaltje voor het slapen gaan vertelt. Het taalgebruik is eenvoudig en rijmt, net als in het boek. Bepaalde acties worden herhaald, maar ook zinnen worden meerdere keren gezegd. Het verhaal van de Gruffalo wordt bijvoorbeeld meerdere keren verteld aan verschillende dieren in het bos. Als het grote beest met de muis mee loopt, herhaalt hij steeds de uitspraak ‘merkwaardig hoor’, als hij merkt dat de andere dieren bang zijn voor muis. De dialogen in deze film zijn eenvoudig en kijkers kunnen gemakkelijk meepraten met het verhaal. Humor in de film, komt vooral voor in beeld. Zo ziet de kijker in denkwolkjes hoe de Gruffalo eruit zou moeten zien.

Leeftijdsadvies

De toegankelijkheid van het taalgebruik en het rustige beeldtempo, maakt deze film geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De film is een chronologisch verhaal, zonder sprongen in de tijd. Bovendien worden veel acties en uitspraken herhaald en speelt alles zich af op één locatie (het dierenbos).


Bekijk de trailer hier

Thema’s