« Terug naar het aanbod

De gorgels

Boek

Vanaf 7 jaar

Auteur: Jochem Meyjer

Uitgever: Leopold
ISBN nummer: 9789025867898
Aantal pagina's: 136
Jaar van uitgave: 2015
Illustrator: Rick de Haas

Beschrijving

Het boek De Gorgels vertelt het verhaal over een jongen genaamd Melle die op een avond een vreemd klein bolletje wol in zijn kamer ontdekt. Hij gaat op onderzoek uit en vindt in zijn vaders werkkamer een geheimzinnig boek genaamd Het boek der Nederlandse Gorgels en Brutelaars. Het wezentje blijkt een waakgorgel te zijn en Bobba te heten. Al snel worden ze goede vriendjes. Maar dan wordt Melle aangevallen en moet Bobba vechten voor zijn leven. De Groenlandse Brutelaar is terug en dat is een ramp voor alle kinderen en alle andere waakgorgels. Wie kan hen helpen? 

Oordeel

Voor alle kinderen, maar ook grote mensen, die af en toe nog wel eens onder hun bed kijken voor het slapen gaan is het vast een geruststellende gedachten dat je echt niet alleen bent als je slaapt. Gelukkig zijn daar de waakgorgels die ervoor zorgen dat we veilig zijn en rustig door kunnen slapen. 

Het boek is geschreven door Jochem Myjer, een bekende Nederlandse cabaretier en speelt feilloos in op het gevoel dat veel kinderen hebben zodra ze gaan slapen. Het verhaal is zeer fantasierijk en erg beeldend verteld waardoor je je eenvoudig een voorstelling kunt maken van de omgeving waarin het zich afspeelt. Vanaf het moment dat deze bijzondere wezentjes in het boek naar voren komen is mijn aandacht niet meer weg geweest. Je beleeft het avontuur door de ogen van Melle, die ondanks zijn jonge leeftijd heel dapper en op een slimme manier de problemen waar hij voor komt te staan oplost. Ondanks de duidelijke rode draad die door het verhaal heen loopt blijft het boek tot op het einde onvoorspelbaar en erg spannend. Het boek leest heel fijn en vlot en dat zorgt ervoor dat je geboeid blijft lezen. 

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het boek De Gorgels aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 7 á 8 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen kinderen zich goed kunnen verplaatsen in de rol van Melle in het verhaal. Zijn onwetendheid en de frustratie over te jong zijn is voor hen erg herkenbaar. De grappige situaties waarin hij verzeilt raakt geven het verhaal een komische draai. 


Klik hier voor een leesfragment

Thema’s