« Terug naar het aanbod

De gijzelaar en de bastaard

Boek

Vanaf 10 jaar

Auteur: Arend van Dam

Uitgever: Van Holkema en Warendorf
ISBN nummer: 9789000374076
Aantal pagina's: 271
Jaar van uitgave: 2020

Omschrijving

Op een dag wordt Filips Willems, de dertienjarige zoon van Willem van Oranje, meegenomen naar Spanje door soldaten. Hij is een gast van de koning van Spanje. Maar Filips Willems weet wel beter… Hij is gegijzeld. De koning van Spanje heeft een conflict met prins Willem van Oranje, de vader van Filips Willems. Jarenlang zit Filips Willems gevangen in een toren in Spanje. Hij wacht op een bericht van zijn vader… maar naarmate de jaren verstrijken twijfelt Filips Willem steeds meer.

Oordeel

De gijzelaar en de bastaard is het verhaal van een vergeten prins van Oranje: Filips Willem. Hij vertelt in dit boek zijn levensverhaal. Hij vertelt alles aan een vreemdeling en dus indirect ook aan jou als lezer. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Zo duiken we in de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog en het leven aan het hof.

Het omzetten van geschiedenis in aansprekende verhalen is Arend van Dam wel toevertrouwd. Hij schreef meerdere boeken waarin de geschiedenis een hoofdrol speelt en laat de geschiedenis daarmee tot leven komen.

De gijzelaar en de bastaard is geen makkelijk boek om te lezen. Maar de schrijver laat je door de hoofdpersoon (Filips Willems) aan de hand meenemen door je als lezer rechtstreeks aan te spreken. Waar nodig wordt er aangegeven dat in het volgende hoofdstuk iemand anders aan het woord is die zijn kant van het verhaal vertelt. Die afwisseling maakt je nieuwsgierig naar meer en het is lastig het boek weg te leggen als je eenmaal bent begonnen.

Leuk om te weten: Arend van Dam schreef niet alleen het boek, hij maakte ook de vele zwart wit illustraties.

Leeftijdadvies

Vanwege het onderwerp en de moeilijkheidsgraad van het verhaal is het vooral een boek voor kinderen vanaf tien jaar. Fijn boek om zelf te lezen.

Tip

Gebruik dit boek in de klas om samen in de geschiedenis te duiken en maak naar aanleiding van dit verhaal een overzicht van de familie van Oranje


Thema’s

Duik in de geschiedenis