« Terug naar het aanbod

De gele ballon

Prentenboek

Vanaf 4 jaar

Auteur: Charlotte Dematons

Uitgever: Lemniscaat
ISBN nummer: 9056375261
Aantal pagina's: 28
Jaar van uitgave: 2003

Omschrijving

“De gele ballon” is een tekstloos prentenboek dat de lezer meeneemt op een reis rond de wereld. Vanuit een luchtballon is het alsof de lezer neerkijkt op de aarde. Vele landschappen zijn hierbij te zien. Ook komt er een stukje geschiedenis aan bod. Binnen dezelfde prent (die over twee pagina’s verdeeld is) zijn meerdere eeuwen aan geschiedenis zichtbaar. Tevens zijn er grappige personages of gebeurtenissen te herkennen. Zo komen o.a. Mary Poppins en graaf Dracula voorbij en is er naast de Eskimo’s het ongeval van de Titanic te zien. Dit alles is pas zichtbaar als de lezer ‘goed zoekt’. Op iedere prent zijn een gele ballon, een gevangenisboef, een blauwe auto en een fakir op een vliegend tapijt te vinden. Dit biedt de mogelijkheid voor de lezer om te gaan zoeken en dus goed te kijken naar de schoonheid van iedere prent in dit boek.

Oordeel

Het rechthoekige, geplastificeerd kartonnen boek met papieren bladzijden toont op de voorkant een kleurrijke wereldbol. Als men goed kijkt, zijn hierop al de vier steeds terugkerende figuren te zien. Door middel van prenten die gevuld zijn met schilderkunst en kleuren die in elkaar overvloeien, neemt het boek de lezer mee op een avontuurlijke reis. Omdat het lijkt alsof je vanuit een luchtballon op de aarde neerkijkt, maakt het boek gebruik van het zogenaamde vogelperspectief. Lijnen zijn bijna niet zichtbaar en de afbeeldingen bevatten veel kleine elementen (zoals mensen, gebouwen en dieren). Door de afstand zijn emoties niet zichtbaar en zijn de afgebeelde figuren gestileerd weergegeven.

Leeftijdsadvies

Het boek is het meest geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Op deze leeftijd beginnen kinderen waaromvragen te stellen over de wereld. Zij willen begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt. Ook begint de interesse voor natuur en abstracte begrippen (als warm/koud, groot/klein) toe te nemen. Kinderen van 4 jaar krijgen meer grip op begrippen als tijd en seizoenen. In dit boek komen meerdere klimaten aan bod. Ook voor iets oudere kinderen (ongeveer 6 jaar) biedt dit boek veel vermaak. Zij zullen zich meer focussen op de schoonheid in het boek en begrijpen de historische elementen. De interesse voor andere landen en culturen groeit bij 6-jarigen. Ook een mengeling van informatie en avontuur een formule voor succes voor hen. De vele gebeurtenissen die dit boek portretteert sluiten hierbij aan.


Thema’s

Op reis

Algemene trefwoorden

Ballonvaartwereldreis