« Terug naar het aanbod

Coco

Film

Vanaf 7 jaar

Maker: Adrian Molina, Lee Unkrich

Kijkwijzer: 6.0

Duur: 109 minuten

Beschrijving

Niet elke cultuur gaat gelijk om met overlijden en afscheid nemen van familieleden. In Mexico maken ze er een feestdag van: Dia de los Muertos ofwel de dag van de doden. Op deze dag herdenken Mexicanen hun voorouders. De vrolijke en avontuurlijke animatiefilm Coco is gebaseerd op deze feestdag, waarop families bij elkaar komen om samen de herinnering aan hun overleden familieleden levend te houden.

Miguel is een enthousiaste, twaalfjarige jongen. Hij droomt ervan een succesvol muzikant te worden. Hij wil dolgraag net zo beroemd worden als zijn idool Ernesto de la Cruz, maar muziek is verboden in zijn familie. De betovergrootvader van Miguel liet namelijk ooit zijn gezin in de steek om mariachizanger te worden. Maar Miguel is vastberaden ook muzikant te worden. Wanhopig om zijn talent te bewijzen, belandt Miguel op mysterieuze wijze in het prachtige en kleurrijke Dodenrijk. Onderweg ontmoet hij de oudere generaties van zijn familie en ook de charmante oplichter Hector. Samen gaan ze op een buitengewone reis om het echte verhaal achter Miguel’s familiegeschiedenis te ontdekken.

Oordeel 

Coco is een typisch voorbeeld van een film die je de kans geeft over de wereld de reizen vanuit je luie stoel. Met de prachtige muziek, magische animaties en grappige personages is het een echte feelgood film, waarbij je niet stil op je stoel zult kunnen blijven zitten. Het onderwerp is origineel en verrassend aantrekkelijk gebracht: er is ontzettend veel te zien aan kleuren, personages en decors, met een speciale rol voor kunstenares Frida Kahlo. Het einde ontroert en zal zowel kinderen als ouders aanspreken. Coco won niet voor niks een Oscar voor beste animatiefilm en ook nog voor het beste filmnummer.

Leeftijdsadvies

De film zal jonge kinderen aanspreken vanwege de animatiestijl, de liedjes en vrolijke kleuren. De personages bestaan voor een deel uit skeletten, maar deze zijn zo grappig dat ze amper beangstigend kunnen worden genoemd. Houd er wel rekening mee dat de film de kijkwijzer 6+ (angst) heeft vanwege enkele spannende scenes. 

Door de wervelende verhaalvorm, snelle wendingen en vele personages zal de boodschap van de film bij kinderen vanaf een jaar of 7 pas echt landen, maar zeker ook bij hun ouders en grootouders.

* Deze recensie is geschreven door Merel Gilsing van Studio Zorro *


Thema’s