« Terug naar het aanbod

Brammetje Baas

Film

Vanaf 5 jaar

Producent: BosBros

Kijkwijzer: AL

Duur: Ca. 83 minuten

Omschrijving

Brammetje is een bijzonder jongetje van zeven jaar die niet stil kan zitten. Zelf zegt hij ook: “Mijn hersenens zitten nooit stil”. Brammetje denkt heel veel na, over alles in de wereld om hem heen. Hij vraagt zich bijvoorbeeld af waarom je tranen krijgt als je verdrietig bent of waarom wij op deze wereld zijn.

Brammetje kan niet wachten om naar groep 3 te gaan na zijn vakantie. Hij heeft hoge verwachtingen want ‘in groep 3 leer je écht alles’. Het valt een beetje tegen als ze in de klas reken- en schrijfopdrachten gaan doen. Brammetje had verwacht meer te leren over bijvoorbeeld geografie of de Egyptische taal. Hij komt bij de strenge meester Vis in de klas, waar het niet helemaal mee klikt. Wiebelend op zijn stoel, is Brammetje constant afgeleid en met zijn gedachten in zijn fantasiewereld.

Brammetje vindt dat de wereld heel mooi gemaakt is en verwondert zich over alles wat is uitgevonden. Zelf wil hij ook uitvinder worden en in zijn top 200 boek, rangschikt hij deze bedenksels. Zo is een schaar een hele goede uitvinding omdat we anders alles zouden moeten scheuren. Brammetje ziet voor zich hoe de kapper haren afscheurt of zijn vader de heg. Ook heeft hij een goede woordenschrift waarin hij woorden schrijft. Hij is een dromerig, leergierig jongetje en luistert slecht in de de klas. Meester Vis heeft zijn handen vol aan hem en weet niet wat hij er mee aan moet. Brammetje voelt zich onbegrepen en wil niet meer naar meester Vis. Zijn ouders gaan in gesprek met de schooldirectie en even lijkt het er niet rooskleurig uit te zien voor Brammetje. Maar als de ouderwetse meester Vis door een ongeval tijdelijk uit de running is, biedt dat een positieve uitkomst voor de beweeglijke Bram.  

Oordeel

In Brammetje Baas maakt de kijker kennis met de fantasiewereld en denkwijze van het slimme jongetje Brammetje. De film is een vrolijk fantasieverhaal. Op een humoristische manier worden zijn gedachtes in beeld gebracht en de zevenjarige druktemaker is ook de vertelstem van de film. Het verhaal speelt zich af bij Brammetje thuis en bij hem op school. Er zijn niet veel karakters en het verhaal is verre van ingewikkeld. Brammetje heeft vooral te maken met zijn meester op school, een aardig meisje in zijn klas, zijn lieve zusje thuis en zijn bezorgde ouders.

De film is gebaseerd op het boek Brammetje Baas, dat werd geschreven door Tamara Bos. Het liedje dat bij de film hoort, werd ingezongen voor cabaretier Jochem Myjer. Het liedje heet ‘Ik ben anders dan de rest’ en werd speciaal voor deze familiefilm geschreven en gecomponeerd. De cabaretier schreef het nummer als een soort lijflied voor alle kinderen die heel druk zijn omdat hij vindt dat het juist heel leuk is om anders te zijn dan de rest en boven de anderen uit te springen.

Leeftijdsadvies

De film is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. De streken van Brammetje en de verbeelding van zijn fantasie, maken de film levendig en vol met humor. De verhaallijn is niet ingewikkeld, het taalgebruik is simpel en leeftijdsgenootjes spelen in deze familiefilm. 

O.a. te bekijken op Netflix en Pathé Thuis.


Bekijk de trailer van de film Brammetje Baas

Thema’s