« Terug naar het aanbod

Binti

Film

7 t/m 12 jaar

Maker: Frederike Migom

Kijkwijzer: 6+

Duur: Ca. 90 minuten

Omschrijving

De 12-jarige Binti is vrolijk, energiek, positief, kleurrijk en creatief.De hele dag filmt ze haar wereld. Het liefst zou ze net als haar idool Tatyana een vlogger worden. Maar dan heeft ze wel een paar uitdagingen te overwinnen. Samen met haar vader woont Binti namelijk illegaal in een kraakpand in België. De politie wil hen terugsturen naar Congo, waar haar vader vandaan komt. Maar Binti is daar nog nooit geweest en ze spreekt de taal niet eens!

De verlegen Elias is 11 en woont samen met zijn moeder. Hij mist zijn vader, die met zijn nieuwe gezin in Brazilië woont, en besteedt al zijn tijd aan zijn Red de Okapi club in zijn hut in het bos. Maar met de reddingsactie wil het nog niet zo vlotten. Hoe zorgt hij ervoor dat zijn goede doel bij zijn buurtgenoten onder de aandacht komt? 

Als de politie op een dag binnenvalt in het kraakpand, vluchten Binti en haar vader en komen in de boshut van Elias terecht. Binti en Elias worden meteen vrienden en Binti helpt Elias om geld in te zamelen voor zijn club. De moeder van Elias en de vader van Binti vinden elkaar ook erg aardig. Binti bedenkt een plan om haar vader te laten trouwen met de moeder van Elias, dan kunnen ze mooi samen in België blijven! Maar wat vindt Elias daarvan? En had zijn moeder niet al een vriend? 

Een film met onder andere Mo Bakker, Bebel Tshiani Baloji, Joke Devynck en Baloji.

Oordeel 

Binti is een film over dromen. De vrolijke, positieve toon is knap; het leven van een kind in de illegaliteit wordt op een lichtvoetige manier benaderd, terwijl het kind en de kijker altijd serieus worden genomen. Ook het personage Elias zal kinderen aanspreken. Zijn droomwereld, zijn drang om de wereld te verbeteren en ook het leren omgaan met zijn gescheiden ouders zal voor veel kinderen herkenbaar zijn. Daarnaast is creatief mediagebruik in de film goed uitgewerkt. Binti vlogt erop los en leert Elias en de kijkers hoe je je publiek aan je kan binden. En daarnaast leer je van deze film ook nog een hele hoop over Okapi’s! 😉

Leeftijdsadvies

De film heeft de kijkwijzer 6+ (angst). De film is vooral aantrekkelijk voor kinderen tussen de 7 en de 12 jaar. In de film zijn een aantal spannende scenes te zien die voor jongere kinderen door de snelle montage misschien niet altijd even goed te begrijpen zijn. Wel hebben de makers duidelijk goed nagedacht over wat ze wel en niet in beeld brengen voor deze doelgroep. 

* Deze recensie is geschreven door Merel Gilsing van Studio Zorro *

Goed om te weten

Je kunt Binti ook bekijken met audiodescriptie via de app Earcatch. Lees hier hoe het werkt.


Bekijk de film op NPO plus.

Thema’s

Algemene trefwoorden

DromenLiefdeVloggenVriendschap