« Terug naar het aanbod

Anne frank Videodagboek

Vanaf 11 jaar

Producent: Anne Frank Stichting

Omschrijving 

Wat als Anne Frank voor haar 13e verjaardag een camera had gekregen in plaats van een dagboek? Met die gedachte maakte de Anne Frank Stichting de YouTube-serie het Anne Frank Videodagboek. Daarin schrijft Anne niet, maar vlogt ze over de periode in het Achterhuis. In de serie (uit 2020) volgen kijkers het leven van Anne Frank tussen 29 maart en 4 augustus 1944 – de dag waarop Anne werd opgepakt door de Duitsers. Het videodagboek bestaat uit totaal vijftien afleveringen. 

Oordeel

Er zijn al heel wat verfilmingen van het dagboek van Anne Frank maar een vloggende Anne Frank is iets geheel nieuws. De vrees voor een te moderne en daarmee onrealistische Anne is onterecht. De serie is ingetogen en laat een beeld zien van Anne zoals we die hebben leren kennen in haar dagboek. 

Veel kinderen weten ‘iets’ van Anne Frank en haar leven, maar zullen niet allemaal haar dagboek hebben gelezen. Het kijken van de vlogs is een laagdrempelige manier om haar persoonlijke verhaal te leren kennen. Haar dagboek is op een heel mooie manier vertaald naar film. Anne vlogt zoals moderne vloggers dat zouden doen, maar alleen de camera is van ‘nu’. De vlogs geven een heel realistisch beeld van haar onderduikjaren. Net als in haar geschreven dagboek laat deze vloggende Anne de kijker heel dichtbij komen en toont haar emoties op alles wat er gebeurt in de beperkte ruimte waarin ze leeft. Als ze filosofeert Anne over het leven, haar dromen, de oorlog en haar verliefdheid voel je met haar mee. De casting is ontzettend goed gedaan en de actrice die Anne speelt zet haar ingetogen neer.  

Het zien van de vlogs zal kijkers ook nieuwgierig maken naar haar dagboek. 

Leeftijdsadvies

De serie is geschikt voor kinderen vanaf circa 11 jaar om zelfstandig te bekijken, maar nog mooier is het om samen te kijken en te praten over hetgeen ze hebben gezien.  

Tip

Ouders en leraren kunnen het historisch besef van kinderen bevorderen door verhalen over de oorlog te vertellen en erover te praten. Je kunt samenhang creëren door deze verhalen af te wisselen en verschillende media in te zetten. Het boek Toen het oorlog was geeft veel achtergrondinformatie. De verhalenbundel Oorlog in inkt geeft de oorlog nog meer een gezicht door zich te baseren of dagboekfragmenten van kinderen, geschreven in de periode 1940-1945. 

Foto: copyright 2020 Anne Frank Stichting, fotograaf Ray van der Bas.


Bekijk het videodagboek van Anne Frank

Thema’s