« Terug naar het aanbod

Achter de jagers aan!

Boek

9 t/m 12 jaar

Auteur: Elisa van Spronsen

Uitgever: Zwijsen
ISBN nummer: 9789048738397
Aantal pagina's: 75
Jaar van uitgave: 2020
Illustrator: Hélène Jorna

Omschrijving

Het is 10.000 jaar geleden. Een hele andere tijd dan nu. Hoe overleef je in de natuur? De stoere Sol (één van de hoofdpersonen uit Achter de jagers aan!) kan heel goed voedsel verzamelen. Ze weet overal kruiden en bessen te vinden. Het liefst zou zo ook eens gaan jagen. Maar dat kan niet volgens Moen. Ze is een meisje! Maar dan gebeurt er iets waardoor Sol toch achter de jagers aan gaat. 

Oordeel

Het is lastig je een beeld te vormen van een tijd heel lang geleden. Een goed idee van Zwijsen om met een serie boeken te komen waarmee je een duik in de geschiedenis kunt nemen. Met het boek Achter de jagers aan! duik je in het leven van Sol en Moen, twee kinderen die zo’n tienduizend jaar geleden leefden. Hoe zou dat zijn? Achter de jagers aan! is een fictief en spannend verhaal, maar geeft je wel wat meer ideeën over de tijd van de jagers en de boeren en draagt bij aan het ontwikkelen van historisch besef. De serie ‘Duik in de tijd van…’ waar dit verhaal onderdeel van uitmaakt, sluit aan bij de 10 tijdvakken zoals die worden aangeleerd op school. 

Tip voor leerkrachten: wil je laten zien hoe het leven in de prehistorie eruitzag? Zet dan zeker dit boek in tijdens de les. Laat kinderen zelfstandig lezen en vervolgens erover vertellen in de klas of lees elke dag de klas een stukje voor. Verhalen brengen de geschiedenis tot leven!

Wil je een boekbespreking houden? Het boek bevat ook wat goeie tips om goed voor de dag te komen! Een mooie aanwinst om te lezen naast de standaard informatieboeken over geschiedenis.

Leeftijdsadvies

Lees dit boek met kinderen vanaf negen jaar. Het benodigde leesniveau is AVI M5. Daarnaast hebben kinderen van negen jaar al enig historisch besef en kunnen ze zich goed verplaatsen in de even oude hoofdpersonen. Ze zijn ook in staat om de (af en toe moeilijke) teksten te lezen en begrijpen. 

Tip

In deze serie zijn meerdere boeken verschenen waarmee je in een andere periode kunt duiken, zoals Een echte held, Het verwoeste eiland en Laat me gaan!