« Terug naar het aanbod

Abeltje

Boek

Vanaf 7 jaar

Auteur: Annie M.G. Schmidt

Uitgever: Querido
ISBN nummer: 9789045119113
Aantal pagina's: 200
Jaar van uitgave: 2019
Illustrator: Philip Hopman

Omschrijving

De jonge Abeltje gaat werken als liftjongen in het nieuwe warenhuis Knots. Hij weet heel goed dat hij niet op het geheimzinnige groene knopje van de lift mag drukken, maar hij is zo nieuwsgierig dat hij het meteen al op zijn eerste werkdag toch doet. Wat er dan gebeurt… De lift vliegt door de lucht en samen met mottenballenverkoper meneer Tump, zanglerares juffrouw Klaterhoen en Abeltjes buurmeisje Laura beleefd Abeltje allerlei avonturen beleefd in New York en Zuid-Amerika.  

Oordeel

Abeltje is een klassieker van Annie M.G. Schmidt. Het verscheen in 1953 en de jaren vijftig is dan ook de setting van het verhaal. Toch blijft het een helder en spannend verhaal om te lezen. Wat dat betreft heeft Annie M.G. schmidt een mooie tijdloze vertelstijl én humor. Het boek heeft mooie nieuwe speelse illustraties gekregen van Philip Hopman die passen bij het verhaal. Abeltje is daardoor weer als nieuw. Wat ons betreft een echt verhaal om (opnieuw) in te verdwijnen. 

Leeftijdsadvies

Het zijn best spannende avonturen, maar je kunt Abeltje gerust voorlezen aan kinderen vanaf 7 á 8 jaar. Zij zullen zeker in het verhaal meegaan. Aangezien er wel wat begrippen in het boek staan die wat uitleg nodig hebben is het boek zelf goed te lezen vanaf 10 jaar. 

Tip

Kijk voor of na het lezen ook eens samen naar de gelijknamige film uit 1998 (dat wel). Welke vorm spreekt je kind / de kinderen meer aan? Wat was spannender, de film of het boek? Toch meer zin in actie? Ga naar Den Haag en stap in Het Kinderboekenmuseum zelf even in de lift. Lees er meer over op onze site!     


Thema’s