Productie-detail

Kenjevrienden.nu

Kenjevrienden.nu

Website VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
19 waarderingen

Word jij ook altijd zo blij van een nieuw vriendschapsverzoek? Wie zou jij toevoegen en is diegene wel wie je denkt dat hij of zij is?

Kenmerken

  • Educatieve website 
  • Quiz
  • Mediawijsheid 
  • Social media 
  • Initiatief van de politie 

Beschrijving inhoud

De website Kenjevrienden.nu is een initiatief van de politie. Zij proberen door middel van het spel op deze website jongeren bewust te maken van de gevaren die zich kunnen voordoen op internet. In het spel wordt je gevraagd om verschillende malen een keuze te maken in de vrienden die je toevoegt. Na de laatste keuze krijg je te zien wie er werkelijk achter dit personage schuilgaat en welke bedoelingen degene heeft. Daarbij vertelt een politieagente je waar je eventueel terecht kunt voor meer informatie en hulp.

Deze website daagt jongeren uit om hun mensenkennis te testen en vraagt hen kritischer na te gaan of ze hun online vrienden wel echt kennen. Iemand kan zich op internet namelijk makkelijk anders of leuker voordoen. De getoonde profielen zijn fictief, maar de verhalen zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. Via Facebook, Twitter of Tumblr kun je heel eenvoudig je eigen vrienden attenderen op deze website, zodat ook zij dit spel kunnen spelen en hun kennis kunnen testen.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit de website Kenjevrienden.nu aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 10 jaar. Rond deze leeftijd maken kinderen kennis met sociale netwerksites en zullen zij daar vaak ook actief aan gaan deelnemen. Deze website draagt in dit kader sterk bij aan het creëren van bewustwording bij kinderen rondom mediawijsheid.

Mening recensent

Een leuk, spontaan en onschuldig ogend berichtje van iemand uit te buurt. Het kan toch geen kwaad om diegene toe te voegen? En trouwens, het is toch leuk om nieuwe mensen te leren kennen! Dit kan een impulsieve beslissing zijn die achteraf gezien een hoop narigheid met zich meebracht. Deze website maakt het aantrekkelijk om het spel mee te spelen en eens te kijken wie je wel of niet zou toevoegen en waarom. Het spel komt sterk overeen met de werkelijkheid. Daarom is het best confronterend als je ontdekt wie er werkelijk achter dit personage schuilgaat en dat zijn of haar bedoelingen behoorlijk fout kunnen zijn. Voor ouders en leerkrachten kan dit een goede aanzet zijn voor een gesprek.

 


DanielleDeze recensie is geschreven door Daniëlle Steijaert. Daniëlle is leerkracht op een basisschool en geeft dit jaar les aan groep 4. Ze vindt het een uitdaging om kinderen te laten ervaren dat lezen behalve leuk, ook erg leerzaam en ontspannend kan zijn. De mediaproducten die ze voor Mediasmarties recenseert gebruikt ze regelmatig in haar lessen. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 10+ JR

Wie is de Mol?

Wie is de Mol?

Wie is de Mol?

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

Mijn Vader Is Een Detective: De wet van drie

Mijn Vader Is Een Detective: De wet van drie

Mijn Vader Is Een Detective: De wet van drie

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

Gek op Jou!

Gek op Jou!

Gek op Jou!

Meer weten...