Productie-detail

EnergieGenie.nl

EnergieGenie.nl

Website VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

Leer alles over energie. Handig voor bijvoorbeeld een spreekbeurt of werkstuk!

Beschrijving inhoud

De website 'www.energiegenie.nl' helpt je met het maken van je werkstuk of spreekbeurt over energie. Wil je meer weten over energie, dan vind je op deze site het antwoord op je vragen. Hoe bespaar je bijvoorbeeld energie? Wat is aardgas? Wat zijn de voordelen en nadelen van windenergie? Je leert het allemaal op deze website. Hierbij staan de onderwerpen 'Kernenergie', 'Biomassa', 'Kolen', 'Wind', 'Water', 'Zon', 'Gas' en 'Restwarmte' centraal. De onderwerpen vind je gelijk op de hoofdpagina.

Bovenaan de beginpagina staan de volgende kopjes: 'Home', 'Achtergrond', 'Soorten energie', 'Bespaar energie', 'Werkstuk maken' en 'Tips en weetjes'. Verder vind je in het beginscherm een informatieve video over stroom en kun je in het stopcontact duiken. Hierin wordt de route van het stopcontact naar de energiebron getoond. Daarnaast is er op de beginpagina een zelftest met acht vragen over het besparen van energie. Door hierop te klikken krijg je vragen als: 'Hoe lang sta jij gemiddeld onder de douche?'. Vervolgens zijn er vier antwoorden mogelijk. Na de zelftest volgt er een reflectie en zie je hoeveel punten jij hebt gehaald. Dit resultaat is ook te delen op sociale media. Ook staat hier, voordat je begint met de test, informatie over hoe je thuis, op school of onderweg energie kunt besparen. Op de 'In huis' pagina staat meer informatie en kan een kijkje genomen worden in een jongens- en meisjeskamer. Met de muis onderneem je actie om energie te besparen. Dit doe je bijvoorbeeld door de televisie in de kamer uit te zetten. Bovenin het scherm volgt er een uitleg waarom je op deze manier energie bespaart. Door op 'Op school' en 'Onderweg' te klikken vind je weer informatie en ook een filmpje. In het beginscherm staat ook een vraag die je kunt beantwoorden. Ook is er de mogelijkheid een gratis pakket aan te vragen en informatie te krijgen over mensen die werken met energie. Op de gehele website zijn verschillende animaties, over bijvoorbeeld het broeikaseffect. Daarnaast zijn en video's, over bijvoorbeeld water, te bekijken. De informatieve teksten bevatten oranje gekleurde woorden. Door hierop te klikken kom je op een ander scherm en vind je hierover de nodige informatie. Je kunt dus al klikkend de gehele website doorzoeken. Het is mogelijk om op andere onderwerp gerelateerde links, geopend in een ander scherm, te klikken. Je komt dan bijvoorbeeld op www.hier.nu terecht. De site bevat helemaal rechtsboven informatie voor ouders, docenten en ook is er een zoekfunctie.

Leeftijdsadvies

De website, zonder auditieve ondersteuning, is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Maar ook jongere en oudere kinderen kunnen er waardevolle informatie vinden. Kinderen vanaf 10 jaar komen steeds vaker in aanraking met het onderwerp energie. Dit door onder andere de natuur- en technieklessen op school. Eveneens zijn zij in staat om de vele informatieve teksten te lezen. Wel worden er veel zaken uitgelegd middels moeilijke woorden, zoals atomen, en ook is de uitleg best ingewikkeld. Hierdoor is het soms lastig om de tekst te begrijpen. De vele filmpjes, animaties en infographics (een grafische weergave van informatie in de vorm van grafieken, diagrammen of strip-achtige illustraties) zullen zij beter begrijpen en interessanter vinden. Door op de links te klikken komen ze terecht op veel andere websites en/of Google. Dit sluit aan bij de onderzoekende houding van kinderen van deze leeftijd. De site is ook goed bruikbaar voor docenten op het digibord. Het doel van de website is kinderen bewust te maken van de kwetsbaarheid van onze energievoorziening. Ook wil de website interesse kweken voor techniek of een technische opleiding.

Leeftijdsadvies: Vanaf 10 jaar

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 10+ JR

Kruistocht in Spijkerbroek

Kruistocht in Spijkerbroek

Kruistocht in Spijkerbroek

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

Taarten van Abel

Taarten van Abel

Taarten van Abel

Meer weten...

Boek 10+ JR

Dagboek van een Muts: Zak er lekker door

Dagboek van een Muts: Zak er lekker door

Dagboek van een Muts: Zak er lekker door

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren