Productie-detail

Vrolijke kerst

Vrolijke kerst

TV & Film VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Lucas en zijn familie worden vanwege schulden uit huis gezet. Zullen zij toch nog een vrolijke Kerst beleven?

10 min. 2014-12-06 18:00:00. VPRO. AL. :00 op NPO Zapp.

Kenmerken

  • Televisieprogramma
  • 10 minuten per aflevering
  • Kerstmis
  • Geldproblemen

Beschrijving inhoud

In Vrolijke Kerst volgen we het verhaal van de tienjarige Lucas. Hij woont met vader Maarten, moeder Eva, de 15-jarige Thomas en 7-jarige Emma in een groot huis. De Colombiaanse Nina zorgt voor alle huishoudelijke klusjes. Als op Sinterklaasavond een verstopte surprise gezocht moet worden, komt er plotseling een doos vol met onbetaalde rekeningen tevoorschijn, waar alleen vader van weet. Langzaamaan wordt duidelijk hoe ernstig de situatie is. Contributies zijn niet betaald, telefoon en internet worden afgesloten en uiteindelijk wordt het gezin zelfs het huis uit gezet. Op zoek naar onderdak komen ze in een groot antikraakpand terecht waar Nina samen met andere arme mensen woont. Meneer Wammes is de baas en ook Lucas en zijn familie krijgen er een kamer. Iedereen moet enorm wennen aan de nieuwe situatie en vader en moeder proberen de problemen op te lossen. Ondertussen doet Lucas zijn uiterste best om ervoor te zorgen dat het toch nog een vrolijke Kerst gaat worden voor iedereen.

De hoofdpersoon van Vrolijke Kerst is Lucas. Lucas is een optimistisch jongetje. Ondanks alle ellende die zijn familie meemaakt, maakt hij zich niet druk. Hij blijft overal oplossingen voor zoeken en ziet ook nog de positieve dingen. Elke aflevering begint en eindigt met een voice-over. Deze voice-over is de hoofdpersoon Lucas. Op deze manier kun je als kijker zijn gedachten volgen. Het thema van de serie is best heftig; het leven met grote schulden, zo groot dat je eigenlijk niets meer hebt. Het verhaal is verzonnen, maar zou wel in werkelijkheid kunnen gebeuren. Alle karakters in het programma zijn realistisch levende personen. Er worden af en toe moeilijke woorden gebruikt die niet altijd uitgelegd worden. Voorbeelden hiervan zijn 'illegaal', 'failliet' en 'kraakpand'. De afleveringen bevatten ook grappige situaties. Bijvoorbeeld als iemand staat te douchen en twee jongens een emmer ijskoud water over het douchegordijn heen gooien. Of als moeder Eva op het toilet zit waarvan de deur niet op slot kan en iemand die deur opentrekt. Op de achtergrond klinkt soms muziek die de sfeer van dat moment versterkt, meestal is dit treurige muziek.

Leeftijdsadvies

Vrolijke kerst is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Het thema van de serie is niet geschikt voor jongere kinderen. Vanaf 9 jaar kunnen de kinderen zich beter inleven in het probleem van de familie en begrijpen ze beter wat er aan de hand is. Ook kijken kinderen vanaf 9 jaar graag naar realistisch levende karakters die minstens net zo oud zijn als zij zelf.

 

DesiDeze recensie is geschreven door Desi Kamp. Desi werkt als leerkracht op een basisschool en leest graag boeken. Haar voorkeur gaat uit naar romantische verhalen en detectives en de boeken van Madeleine Wickham. Ook gaat ze graag naar de bioscoop. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

App 9+ JR

Clash of Clans

Clash of Clans

Clash of Clans

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

X-Factor

X-Factor

X-Factor

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Nanny McPhee

Nanny McPhee

Nanny McPhee

Meer weten...