Productie-detail

Vroeger was het anders

Vroeger was het anders

TV & Film VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
3 waarderingen

In deze geschiedenisserie zie je hoe hedendaagse elementen kunnen worden gelinkt aan gebeurtenissen uit het verleden.

15 min. : Zapp. AL. : Afleveringen zijn terug te kijken via Uitzending Gemist (zie bijgevoegde link).

Beschrijving inhoud

In het televisieprogramma "Vroeger was het anders" worden diverse onderwerpen uit de geschiedenis aangehaald. Dat gebeurt vanuit een hedendaagse plek. Aan de hand daarvan wordt een bepaalde historische gebeurtenis of periode toegelicht. Paardrijden wordt hedendaags bijvoorbeeld als hobby uitgevoerd maar vroeger reden ridders ook al paard om lange afstanden af te leggen. Onderwerpen die worden behandeld zijn bijvoorbeeld: nieuwe machines en uitvindingen, de watersnoodramp, de Middeleeuwse stad en de oorlog. Door een tijdsblok wordt schematisch weergegeven naar welke tijd wordt teruggegaan. Bijvoorbeeld 8 blokken van 100 jaar dus 800 jaar terug in de tijd naar de tijd van ridders en kastelen.

De presentatrice van deze serie is Mylène Gordinou de Gouberville. Zij geeft aan het begin van een aflevering een introductie en vertelt waar de aflevering over gaat. Door middel van een dramagedeelte wordt nagespeeld hoe het er vroeger aan toe ging. Deze dramastukken worden afgewisseld met een stuk presentatie door Mylène. Zij is bijvoorbeeld op locatie bij een kasteel en geeft daar achtergrondinformatie en laat dingen zien. Lastige begrippen worden goed uitgelegd en als woord in tekst in beeld gebracht voor de duidelijkheid. De dramastukken in de serie maken situaties of gebeurtenissen van vroeger voor de kijker beeldend. Dit wordt ondersteund met spannende muziek. De presentatie van Mylène tussendoor, maakt het een afwisselend geheel. Zij heeft bijvoorbeeld een interview met een betrokken persoon of is op een spannende locatie. 

Leeftijdsadvies

"Vroeger was het anders" maakt kijkers bewust van de ontwikkeling van vroeger tot nu. Kijkers zien bijvoorbeeld hoe kinderen vroeger naar school gingen en hoe dat verschilde met de school van nu. Hedendaagse elementen worden gelinkt aan gebeurtenissen uit het verleden. Het programma past het best bij kinderen vanaf 8 jaar: een leeftijd waarop kinderen interesse krijgen in wat er in het verleden gebeurd is. Het programma richt zich op groep 5 van het het primair onderwijs en is daarbij een voorloper op het andere geschiedenisprogramma "Vroeger & Zo" voor oudere kinderen. Door de praktische vergelijking met het leven van nu en de dramastukken die tot de verbeelding spreken, wordt de geschiedenis in deze serie op een aantrekkelijke, simpele manier uitgelegd. 

Jullie mening

Ook leuk

Game 8+ JR

Harvest Moon: Animal Parade

Harvest Moon: Animal Parade

Harvest Moon: Animal Parade

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

Dexter's Laboratory

Dexter's Laboratory

Dexter's Laboratory

Meer weten...

Game 8+ JR

Amika - De grote race

Amika - De grote race

Amika - De grote race

Meer weten...