Productie-detail

Sinterklaas en het Raadsel van 5 December

Sinterklaas en het Raadsel van 5 December

TV & Film VANAF 5 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
121 waarderingen

Kan pakjesavond nog doorgaan?

85 min. : Film op DVD. AL.

Beschrijving inhoud

Dit nieuwe Sinterklaasavontuur is een vervolg op de film "Sinterklaas en het Pakjes Mysterie". Ook dit keer zijn de gemene Dr. Brein en haar hulpjes Joris & Boris weer in actie om het Sintfeest te verpesten. Het probleem waar Sint en zijn Pieten dit jaar tegen aan lopen is van moderne aard. Vroeger konden de Pieten door de schoorstenen sluipen om cadeautjes te bezorgen maar tegenwoordig hebben alle huizen centrale verwarming. Ook zijn vele huizen tegenwoordig beveiligd met een alarm. Het wordt voor Sinterklaas en zijn Pieten steeds moeilijker om op deze manier alle kinderen te voorzien van cadeautjes in hun schoen. De oplossing daarvoor is een satelliet die in de baan van de aarde zweeft. Deze zorgt ervoor dat alle pakjes bij de huizen kunnen komen en kan bijvoorbeeld alarmsystemen van huizen uitschakelen. Sinterklaas is de enige die de toegangscode tot de satelliet heeft. Als hij wordt ontvoerd door Dr. Brein, ontstaan er problemen. Via GPS (Global Positioning Sint) wordt er een operatie 'zoek Sinterklaas' gestart. Dr. Brein wil de code van de satelliet achterhalen om haar gemene plannetje voort te zetten. Het wordt een race tegen de klok om op tijd een oplossing te vinden en pakjesavond te redden.

In dit spannende Sinterklaasverhaal wordt geprobeerd de verhaallijn goed duidelijk te maken aan de kijker. Er is altijd wel een Piet die het probleem nog even samenvat. Wel lopen er in deze film veel verhaallijnen door elkaar en wordt er gewisseld van locatie. In deze film komt ook weer veel humor voor. Zo draagt Perspiet bijvoorbeeld een pak met krantenopdruk (beeldhumor) en is Joris als hulpje van Dr. Brein een beetje dommig en maakt hij gekke opmerkingen. Taalgrapjes komen ook voor, zoals een verspreking van Sinterklaas "Ik verbrak me, euh versprak me!". Verder komen er grappen met een simpele vorm van sarcasme voor en grappen die op (meekijkende) volwassen gericht zijn. André Kuipers verschijnt bijvoorbeeld op een videoscherm in het satelliet controle centrum, om zijn hulp aan te bieden.

Leeftijdsadvies

In het verhaal wordt gewisseld tussen meerdere locaties. Dat wordt voor de kijker verduidelijkt met titels die de locatie en tijd aangeven. Een flashback wordt duidelijk weergegeven met beelden die vervagen, en daarna weer afgerond. Er is simpele (beeld)humor en er nog enkele liedjes gezongen door Piet Diego, de Gebroeders Ko en Ralf Mackenbach. Dit is aantrekkelijk voor de jongere kijker. Wel bevat de film veel verhaallijnen en karakters, wat het voor de jonge kijker lastiger maakt om te volgen. Deze film past het best bij kinderen vanaf 5 jaar. Zij hebben een voorkeur voor avontuurlijke contexten, en zullen bijvoorbeeld de gemene Dr. Brein en haar hulpjes aantrekkelijk vinden in deze film. Voor jongere kijkers is het probleem met de alarmsystemen en de zwevende satelliet nog erg complex.

Bijzonderheden

In deze film spelen veel bekende Nederlanders. Onder andere Ralf Mackenbach, Frits Sissing, Gerard Joling, Jack Spijkerman, Peter van der Vorst, de Gebroeders Ko, Frans Duijts en Coole Piet Diego.

Trailer

Sinterklaas Special

Wil je weten welke Sinterklaas tv-programma's, -films, -games of -websites nog meer geschikt zijn voor je kind? Klik hier en lees dit op de speciale Sinterklaas-pagina.

Jullie mening

Meer van Sinterklaas

TV & Film 5+ JR

Sinterklaas en de Pepernoten Chaos

Sinterklaas en de Pepernoten Chaos

Sinterklaas en de Pepernoten Chaos

Meer weten...

Ook leuk

Boek 5+ JR

De toverdoos

De toverdoos

De toverdoos

Meer weten...

TV & Film 5+ JR

Skunk Fu

Skunk Fu

Skunk Fu

Meer weten...

TV & Film 5+ JR

De Club van Sinterklaas en de Pietenschool

De Club van Sinterklaas en de Pietenschool

De Club van Sinterklaas en de Pietenschool

Meer weten...