Productie-detail

Schooltv Weekjournaal

Schooltv Weekjournaal

TV & Film VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Educatieve actualiteitenrubriek die wekelijks serieus en grappig nieuws op landelijk en wereldwijd niveau brengt, in een begrijpelijke taal.

30 min. : Zapp. AL. : Elke vrijdag om 11.00 uur.

Beschrijving inhoud

In het "Schooltv Weekjournaal" worden kinderen wekelijks op de hoogte gesteld van het belangrijkste nieuws landelijk en wereldwijd. Het programma speelt altijd in op de actualiteit en biedt informatie over het laatste nieuws, afgestemd op het niveau van de kijker. Ook komen algemene maatschappelijk onderwerpen aan bod of onderwerpen die leerlingen op de basisschool bezighoudt (zoals verliefd zijn, gescheiden ouders of gepest worden). Nieuws en achtergrondinformatie wordt gegeven in een begrijpelijke taal. Moeilijke begrippen worden altijd nader uitgelegd. Naast serieuze nieuwsonderwerpen is er in het "Schooltv Weekjournaal" ook ruimte humoristisch, sport of show nieuws. Het programma wordt gepresenteerd door Jurre Bosman. Zijn presentatie in de studio wordt afgewisseld met filmpjes over nieuwsgebeurtenissen met een aparte voice-over die uitlegt. 

Het programma heeft een bijbehorende website waar af en toe naar verwezen wordt. Het "Schooltv Weekjournaal" is een multimediaal project waarbij naast een website ook nog de Schooltv Weekjournaal Krant hoort. In deze leerlingenkrant staan denk- en doevragen en achtergrondartikelen die aansluiten bij de reportages uit het programma. Met dit totaalpakket willen de programmamakers kijkers op de hoogte brengen van nieuws en maatschappelijke onderwerpen en hun meningsvorming stimuleren. In de klas kunnen kijkers discussiëren over de onderwerpen die voorbij komen. Iedere aflevering heeft een onderdeel 'Terug naar het jaar...' waarin bijvoorbeeld wordt gekeken welk belangrijk nieuws er rond deze tijd in 1997 was. Een ander onderdeel is 'Bas-Sab' waarin een bepaald land in de spotlight wordt gesteld. Bas en Sab doen een rondje om de wereld en geven de kijker informatie over de inwoners en andere weetjes over een land. Mr. Right geeft in een uitzending altijd tips die te maken hebben met liefde of bijvoorbeeld school. Ook is er wekelijks een studiogast waar Jurre een interview mee houdt en daarna sluit het programma af met een actuele cartoon.

Leeftijdsadvies

Het "Schooltv Weekjournaal" is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Het actualiteitenprogramma is gericht op leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Op deze leeftijd willen kinderen steeds meer serieus genomen worden en zijn ze maatschappelijk betrokken en nieuwsgierig naar de rest van de wereld. Er komen soms serieuze onderwerpen voor, waar jongere kinderen nog geen boodschap aan hebben. Omdat er ook buitenlands nieuws wordt behandeld komen er regelmatig video's met ondertiteling voor, welke kinderen van 9 jaar goed kunnen volgen vanwege hun ontwikkelde leesniveau.

Jullie mening

Meer van Schooltv

TV & Film 10+ JR

Rekenen met Mr. Right

Rekenen met Mr. Right

Rekenen met Mr. Right

Meer weten...

Ook leuk

Boek 9+ JR

Diefstal op de Oriënt Express

Diefstal op de Oriënt Express

Diefstal op de Oriënt Express

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

De Schippers van kameleon 2

De Schippers van kameleon 2

De Schippers van kameleon 2

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Chieko

Chieko

Chieko

Meer weten...