Productie-detail

Rapunzel (Tangled)

Rapunzel (Tangled)

TV & Film VANAF 6 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
23 waarderingen

Rapunzel zit haar leven lang al opgesloten in een hoge toren. Ze weet te ontsnappen, maar zal ze uit de handen kunnen blijven van haar verschrikkelijke nepmoeder?

100 min. : Film op DVD. 6.

Beschrijving inhoud

De animatiefilm"‘Rapunzel" is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm. De film gaat over Rapunzel, een als baby gekidnapt prinsesje die in een hoge toren zonder deur is opgesloten door haar nepmoeder, Madame Gothel. Rapunzel is een bijzonder meisje door haar magische haar. Als ze zingt begint het licht te geven en heeft het een genezende werking. Madame Gothel misbruikt het haar om jong te blijven. Op een dag wordt Rapunzel 18 jaar en besluit ze te ontsnappen uit de toren en op zoek te gaan naar de zwevende lichtjes die ze kan zien vanuit het raam. Dat de vrijbuiter Flynn Ryder, eigenlijk Eugene Fitzherbert, zich verstopt in de toren voor de ridders die achter hem aanzitten, komt Rapunzel goed uit. Hij zal haar gids worden in de buitenwereld die haar vreemd is. Het lukt ze om bij het kasteel met de zwevende lichtjes te komen, maar helaas is Madame Gothel achter hen aangekomen en zij lokt hen in de val. Flynn wordt opgesloten in een gevangenis en Rapunzel in haar toren. Zullen ze elkaar ooit nog zien? En zal Rapunzel ooit nog met haar ouders, de koning en koningin, herenigd worden?

De film start met een korte samenvatting van de eerst 18 levensjaren van Rapunzel, vertelt door een voice-over (Flynn). Deze voice-over komt terug aan het eind van de film. "Rapunzel" bevat enorm veel humor voor jong en oud. Zo komt er veel beeldhumor voor, bijvoorbeeld als Rapunzels kameleon verandert in een duiveltje zodra hij Flynn voor de eerste keer ziet. Wat ook continu grappig is, is het gedrag van het paard Maximus dat zich als een hond gedraagt. Daarnaast bevat de film veel snelle beelden en vlot taalgebruik, bijvoorbeeld als Rapunzel en Flynn worden achtervolgd. Deze beelden worden versterkt door effectgeluiden en sfeermuziek. Het haar van Rapunzel speelt een belangrijke rol, vooral de genezende werking ervan. Om deze in te zetten moet Rapunzel zingen. Dit gebeurt dan ook regelmatig in de film. Verder worden de moeilijke woorden in de film, zoals gratie en tweestrijd, niet uitgelegd.

Leeftijdsadvies

De film "Rapunzel" is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Zij kunnen de snelle beelden en het vlotte taalgebruik volgen. Zij vinden het interessant dat het verhaal zich afspeelt in een ander land met een andere cultuur. Ook zullen zij de woordgrapjes begrijpen. Daarnaast neemt bij kinderen van deze leeftijd de interesse in educatieve televisie af en krijgen zij meer behoefte aan actie en sneller entertainment. Dit vinden zij terug in deze film. Als laatste komen gevoelens als teleurstelling en blijdschap voorbij. Rapunzel ervaart dit op weg naar het kasteel vlak achter elkaar als een soort schizofrenie, dit kan verwarrend zijn voor jonge kinderen. Dit is echter maar even.

Bijzonderheden

De stemmen in de Nederlandse versie zijn ingesproken door o.a. Kim Lian van der Meij (Rapunzel), Karin Bloemen (Madame Gothel) en Levi van Kempen (Flynn).

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 6+ JR

Walking with Dinosaurs

Walking with Dinosaurs

Walking with Dinosaurs

Meer weten...

Boek 6+ JR

Alles wat je wilt weten over het circus (en nog veel meer!)

Alles wat je wilt weten over het circus (en nog veel meer!)

Alles wat je wilt weten over het circus (en nog veel meer!)

Meer weten...

TV & Film 6+ JR

Marmaduke

Marmaduke

Marmaduke

Meer weten...