Productie-detail

Prof. Dr. Testkees

Prof. Dr. Testkees

TV & Film VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
36 waarderingen

Testkees lost elke keer een probleem op door allerlei proefjes.

10 min. : Zapp. : Iedere vrijdag om 10:30 uur in Nieuws uit de Natuur .

Beschrijving inhoud

In "Prof. Dr. Testkees" worden kinderen uitgedaagd natuurkundige en technische oplossingen te zoeken voor een probleem. Testkees is een slimme jongen die erg veel interesse voor techniek heeft. In zijn eigen laboratorium, loopt hij in elke aflevering tegen een technisch probleem aan. Zijn trouwe hond Einstein is er altijd bij en assisteert Testkees, als hij niet te lui is.Testkees is bekend van het NTR programma "Nieuws uit de Natuur", waar het eerst onderdeel van was. Nu wordt het onderdeel los uitgezonden. In een aflevering heeft Testkees bijvoorbeeld een taart gekocht, waarop aangestoken kaarsjes staan. Deze willen alleen niet meer uit. Zijn vraag is dan ook: 'Hoe krijg ik ze nou uit?!'. Vervolgens krijgt hij Testkees mail van een kind, waarin drie manieren om vuur te doven staan beschreven. Aan Testkees daarna de taak om deze te testen in zijn lab.

De afleveringen van "Prof. Dr. Testkees" hebben een educatief karakter. Bij de proefjes die worden uitgevoerd wordt altijd informatie gegeven zoals dat er zonder zuurstof geen vuur is en een kaars dan dus nooit kan branden of dat vet water afstoot. Ook heeft iedere aflevering een vaste structuur. Dit geldt eveneens voor een uitspraak die iedere aflevering terugkomt: 'Niets aan de hand hoor, alles zwaar voor elkaar'. De technische informatie die Testkees geeft, kan inhoudelijk moeilijk zijn. Toch wordt alles door Testkees zo goed mogelijk uitgelegd. Daarbij is er een rustig beeld- en spreektempo. Moeilijke woorden (zoals paraffine) legt hij ook uit. Verder geeft Testkees de kijker de mogelijkheid hem te helpen bij het oplossen van bepaalde problemen. Hij verwijst dan naar de website van Nieuws uit de Natuur. Elke aflevering richt zich op een bepaald onderwerp of vraagstuk. Afleveringen worden aangevuld met informatieve items tussendoor, waarin voorbeelden uit het dagelijks leven worden getoond.

Leeftijdsadvies

"Prof. Dr. Testkees" sluit aan bij kijkers vanaf 8 jaar. Op deze leeftijd wordt een nieuwsgierigheid naar natuur en techniek gewekt. Vanaf 9 jaar begint het abstracte denken zich ook te ontwikkelen, wat de kijker kan helpen bij het oplossen van de technische problemen met Testkees. Mede door de vele concrete voorbeelden, het rustige beeldtempo en de duidelijke uitleg van Testkees is deze serie goed te volgen door kinderen vanaf 8 jaar. De NTR maakt dit programma en richt zich daarbij op groep 5 en 6 van de basisschool.

Bijzonderheden

Bij de betreffende afleveringen zijn werkbladen gemaakt. Werkbladen zijn te downloaden op de site van Science Center NEMO.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 8+ JR

De groeten van Mike!

De groeten van Mike!

De groeten van Mike!

Meer weten...

Website alle

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

De Brief voor de Koning

De Brief voor de Koning

De Brief voor de Koning

Meer weten...