Productie-detail

Oorlogsgeheimen

Oorlogsgeheimen

TV & Film VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
29 waarderingen

Het is het jaar 1943. De jongens Tuur en Lambert zijn al jaren beste vrienden. Is de vriendschap bestand tegen de geheimen die de Tweede Wereldoorlog naar hun dorp brengt?

93 min. Dutch FilmWorks. 9 . 03 juli 2014 in de bioscoop. .

 Kenmerken

  • Speelfilm
  • 93 minuten 
  • Drama
  • Tweede Wereldoorlog
  • Vriendschap en familie 

Beschrijving inhoud

Oorlogsgeheimen speelt zich af in het jaar 1943 in Zuid Limburg. De jongens Tuur en Lambert zijn 12 jaar oud en van jongs af aan beste vrienden. De oorlog gaat ook hun dorp niet voorbij. De ouders van Tuur gaan in het verzet en zette zich af tegen de Duitse bezetters. De ouders van Lambert sluiten zich aan bij de NSB en staan daarmee juist aan de Duitse kant. Deze verschillen tussen de families lijkt de vriendschap tussen Tuur en Lambert uit elkaar te drijven. Dan komt het meisje Maartje in het dorpje wonen. De jongens vinden haar beide wel leuk. Maartje draagt een groot geheim met zich mee en besluit dit aan Tuur te vertellen. Ook dit drijft Tuur en Lambert steeds verder uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar. De geheimen uit de 'Rot oorlog', zoals Tuur deze noemt, stelt hun jarenlange vriendschap wel erg op de proef.

Oorlogsgeheimen is een drama film gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens. De film vertelt een verhaal over vriendschap, angst, liefde, familie en geheimen. Oorlogsgeheimen bestaat uit realistische beelden en verwijst naar gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog wordt in kaart gebracht en er worden termen gebruikt als de Moffen, werkkamp en Joden. Oorlogsgeheimen bevat donkere beelden en spannende momenten. Een voorbeeld hiervan is wanneer de Duitsers het Limburgse dorpje binnenvallen en de burgers meenemen. Tuur en zijn familie slaan op de vlucht. De beelden, samen met muziek en het geluid van regen en onweer, maakt deze momenten extra aangrijpend. De film heeft ook emotionele momenten, bijvoorbeeld wanneer Maartje in groot gevaar wordt gebracht. De dappere Tuur gaat in de film op onderzoek uit. Hij wil weten wat er aan de hand is en wat er allemaal gebeurt in de oorlog waar hij midden in zit. Bij de film is voor scholen lesmateriaal gemaakt, dat kosteloos kan worden besteld. Voor de bovenbouw van het basisonderwijs zijn een werkboekje en een digitale les gemaakt. 

Leeftijdsadvies

De film Oorlogsgeheimen is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen van 10 kijken graag naar films met een hoge realiteitswaarde. De film verwijst naar de Tweede Wereldoorlog en leert kinderen hier veel over. Wel is enige achtergrond kennis van de oorlog een vereiste. De diepere karakters en het meedragen van geheimen zullen tienjarigen begrijpen. Tienjarigen kijken graag naar hoofdrolspelers de even oud of ouder zijn. Ook gevoelens als verliefdheid en angst en nadenken over de oorlog spreekt hen aan. Oorlogsgeheimen zet een realistisch beeld neer en dit kan voor kinderen onder de tien jaar moeite kosten om los te zien van hun eigen wereld. Belangrijk is dan ook dat er samen met een ouder, leerkracht of de klas over de gebeurtenissen gesproken wordt. 

Jullie mening

Ook leuk

Boek 10+ JR

Ik moet dit doen

Ik moet dit doen

Ik moet dit doen

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

Wingin' It

Wingin' It

Wingin' It

Meer weten...

Boek 10+ JR

Het sleutelkruid

Het sleutelkruid

Het sleutelkruid

Meer weten...