Productie-detail

Madelief - Krassen In Het Tafelblad

Madelief - Krassen In Het Tafelblad

TV & Film VANAF 7 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
6 waarderingen

Als de oma van Madelief overlijdt, probeert Madelief achter het geheim van haar oma te komen.

85 min. : Film op DVD. AL.

Beschrijving inhoud

Madelief heeft nooit contact gehad met haar opa en oma. Op een dag hoort ze dat haar oma is overleden, maar haar moeder lijkt helemaal niet verdrietig. Van haar opa hoort Madelief dat haar oma altijd maar aan het poetsen was en anderen en zichzelf daarmee helemaal gek maakte. Na de begrafenis blijft Madelief een tijdje bij hem logeren en ontdekt in de tuin een groot tuinhuis dat van haar oma is geweest. Dat was haar plekje om tot rust te komen, maar vanaf het moment dat ze zo ging poetsen, mocht niemand er meer in. Ondanks dat opa het haar verbiedt gaat ze samen met Micha toch naar binnen. Ze gaat op onderzoek uit en vindt allerlei spullen uit verre landen en geluidsopnamen. Ook staat er een mysterieuze tekening in het tafelblad gekrast. Madelief is vastbesloten om uit te zoeken wat dit allemaal betekent. Zal ze achter het geheim van haar oma komen?

Krassen in het tafelblad is een Nederlandse film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Guus Kuijer. Het taalgebruik is rustig en eenvoudig. Hoofdpersoon is de vrolijke, inmiddels tienjarige Madelief. Andere belangrijke karakters zijn haar opa, haar moeder en haar vriendje Micha. In film zitten enkele flashbacks. Zo begint de film met twee gelukkige mensen die naakt gaan zwemmen in het meer. Dit zijn de opa en oma van Madelief toen ze net samen waren. Tussendoor verschijnen er nog veel meer flashbacks met beelden van de overleden oma van Madelief. De film bevat ook humor. Als opa bezoek krijgt waar hij geen in zin heeft, verstopt hij zijn hoofd onder een lampenkamp, waarop de vrouw gewoon tegen de lampenkap gaat praten. Een ander voorbeeld van humor is dat Madelief tegen haar moeder zegt: “Je bent kribbig, je kunt beter een potje gaan janken als je het mij vraagt.” En als de oom van Madelief de begrafenis gemist heeft zegt ze: “Oh, er was toch niet veel aan.”

Leeftijdsadvies

Krassen in het tafelblad sluit aan bij de leef- en belevingswereld van kinderen vanaf 7 jaar. Vanaf deze leeftijd kunnen kinderen verhalen rondom leven en dood begrijpen. Ook zijn ze in staat om de verhaallijn met de flashbacks te volgen. Verder zullen ze zich goed kunnen inleven in de hoofdpersoon. Ook het taalgebruik sluit goed aan op kinderen van deze leeftijd. Daarnaast zullen ze vanaf 7 jaar de meeste humor kunnen begrijpen. De eerste scène van de film is wellicht nog minder geschikt, maar deze scène is niet noodzakelijk om het verhaal te volgen. Tot slot zijn kinderen vanaf deze leeftijd meer bezig met vragen of leven en dood.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 7+ JR

Held op sokken

Held op sokken

Held op sokken

Meer weten...

Boek 7+ JR

Bonjour France

Bonjour France

Bonjour France

Meer weten...

TV & Film 7+ JR

Junior Songfestival

Junior Songfestival

Junior Songfestival

Meer weten...