19 min. : Online beschikbaar. Onbekend. : Vanaf 20 okt nieuw seizoen Zapp echt gebeurd, za en zo rond 13:30 uur.
In de documentaire ‘Leven tussen twee huizen: Renée’ vertelt de 10-jarige Renée over haar gezin. De ouders van Renée zijn vijf jaar geleden gescheiden. Haar vader heeft een nieuwe vriendin, waarmee hij een zoontje heeft gekregen. Renée is de ene helft van de tijd bij haar moeder en de andere helft bij haar vader. Ze geeft aan het best lastig te vinden om steeds weer te moeten wennen aan de verschillende regels in de twee huishoudens. Met de camera in de hand stelt ze haar familieleden allerlei vragen over de scheidingsperiode. Zelf weet ze niet meer zoveel van deze tijd, ‘Alleen dat we spullen naar papa’s nieuwe huis brachten’. In het begin kon Renée niet goed slapen als ze bij haar vader was. Daarom is ze een jaar naar de praatdokter geweest. Zelf heeft een hele goede oplossing bedacht, zodat ze niet steeds van huis hoeft te wisselen. Dit idee presenteert ze door middel van een tekening.
Doordat Renée de documentaire zelf filmt beweegt het camerastandpunt regelmatig. De beelden die te zien zijn, zijn puur realistisch. Deze indruk wordt versterkt doordat alles door Renée zelf gefilmd wordt. Er komen gevoelige onderwerpen aan bod. Zo vraagt Renée haar moeder: ‘Als jij mij was, en ik was jou, hoe zou jij het dan vinden om steeds van huis te moeten wisselen als je naar papa toe ging?’ Ook Renée zelf geeft aan het soms nog wel moeilijk te vinden. Als ze bij haar vader is mist ze haar moeder regelmatig. Hetzelfde gebeurt met haar vader als ze bij haar moeder verblijft. De moeilijke woorden die aan bod komen, zoals psychiater (of spychiater, zoals Renée het zelf noemt) worden verhelderd. De documentaire wordt begeleid door bijpassende achtergrondmuziek.
Het onderwerp van de documentaire is serieus en kan voor kinderen met gescheiden ouders erg dichtbij komen. ‘Leven tussen twee huizen: Renée’ laat realistische, levende karakters zien die persoonlijke dingen vertellen over hun gevoelens en emoties. Het geschiktheidadvies voor deze documentaire is 9 jaar en ouder. Kinderen van deze leeftijd kijken graag naar realistische, levende karakters en vinden het prettig als deze personages minstens even oud zijn als zichzelf.
Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren