Productie-detail

Kauwboy

Kauwboy

TV & Film VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
11 waarderingen

De 10-jarige jongen Jojo sluit een bijzondere vriendschap met een vogel.

90 min. : Film op DVD. 9. : Per 10 oktober 2012 beschikbaar op DVD.

Beschrijving inhoud

"Kauwboy" vertelt het verhaal van de 10-jarige jongen Jojo die een bijzondere vriendschap sluit met een vogel. Jojo houdt ervan om buiten te spelen, door de velden te rennen en op avontuur te gaan. Op een dag vindt hij een jonge vogel naast een boom. Het is een donkergrijze kraaiachtige: een kauw. Avontuurlijk als Jojo is, klimt hij hoog de boom in om 'Kauwtje' weer terug in zijn nest te zetten. Na deze mislukte poging besluit de gevoelige Jojo om het beestje mee naar huis te nemen en te voeren. Zijn vader mag er niets van weten omdat Jojo weet dat hij het er niet mee eens is.

De moeder van Jojo is overleden en daar gaat hij op een bijzondere manier mee om. Zo pleegt hij nog elke dag een nep telefoontje om aan zijn moeder te vertellen wat hij heeft gedaan en hoe gezellig het thuis met papa is. Jojo zou willen dat het gezellig was thuis... Helaas heeft zijn vader moeite met het verwerken van de dood van zijn vrouw en is hij soms aggressief. Jojo wil goed voor zijn kauw zorgen maar wil ook zijn vader niet in de weg zitten. Hij is bang voor de uitbarstingen van zijn vader en krijgt een steeds hechtere band met zijn vogel. Ze hebben gezellige momenten en luisteren bijvoorbeeld samen naar de muziek van Jojo's moeder die artieste was. Een andere vriendschap sluit hij met Jenthe, het nieuwe meisje op waterpolo. Hoe lang kan Jojo zijn geheime kauw voor zijn vader verborgen houden en kan hij de problemen met hem oplossen?

Leeftijdsadvies

In "Kauwboy" worden ontroerende momenten afgewisseld met vrolijke. De film laat zien hoe een jongetje van 10 omgaat met de dood van zijn moeder. Daarbij zie je hoe zijn wispulturige vader agressief uit de hoek kan komen. De vader-zoon relatie is een belangrijk thema in deze film. Jojo wordt af en toe boos op zijn vader en wordt soms door hem geslagen. De onschuldige verhaallijn van Jojo die zijn lieve vogel en beste maatje wil verzorgen, maakt de film weer lichter. Verder is het beeldtempo erg rustig en komen er weinig karakters voor. "Kauwboy" sluit het beste aan bij kinderen vanaf 9 jaar vanwege de heftige thema's die aan bod komen: de dood, huiselijk geweld en rouwverwerking.

Bijzonderheden

  • De film van Boudewijn Koole over de vriendschap tussen een jongetje en een vogel kreeg een Gouden Kalf voor beste muziek en de prijs van de Nederlandse Filmkritiek.
  • Kauwboy kreeg op het Noorse filmfestival de juryprijs voor beste Europese jeugdfilm (ECFA Award) en de Film & Kino Award, een prijs om de film uit te brengen in de Noorse bioscopen.
  • De film won de 'Grand Prix of the Deutsches  Kinderhilfswerk' voor beste jeugdfilm op het Internationaal Film Festival van Berlijn (Berlinale) en de film won de ‘Best First Feature Award’ voor beste debuutfilm van het festival.
  • Tijdens een verkiezing onder kinderen van 10 tot 13 jarige uit zes verschillende landen won Kauwboy de European Film Academy Young Audience Award gewonnen. 
  • Op het Franse filmfestival van Saint-Quentin, het CinéJeune de l’Aisne, werd de film onderscheiden met de vakjuryprijs ‘Prix de la ville de Saint-Quentin’.

Trailer 

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 9+ JR

Mijn opa de bankrover

Mijn opa de bankrover

Mijn opa de bankrover

Meer weten...

Boek 9-12 JR

Het verwoeste eiland

Het verwoeste eiland

Het verwoeste eiland

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Ik voel, ik voel wat jij niet voelt

Ik voel, ik voel wat jij niet voelt

Ik voel, ik voel wat jij niet voelt

Meer weten...